Botwinka duszona w czerwonym winie
Wino i śmietana to już sama w sobie doskonałość. Zazwyczaj używam białego - tu czerwone pasuje idealnie. Przygotowanie trwa mniej niż 10 minut - nie ma co mordować pysznej, zdrowej czerwono-zieleniny długim duszeniem.
Skład:
- pęczek botwinki
- łyżka masła albo oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 ml wina - czerwone wytrawne lub też pół
- kapka soli
- świeżo mielony pieprz
Botwinkę ciacham na drobno - liście osobno, łodyżki osobno. Buraczki per se - w sensie te kulki :D - też można pokroić na drobno albo zetrzeć, albo zostawić do czegoś innego.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz, zaraz lądują na części twarde i posiekany czosnek - mały ogień, około trzech minut. Wtedy to dosypuję liście - minuta - dolewam wina - kolejna minuta i śmietanę. Jeszcze tylko kapka soli, dość obfity deszcz świeżo zmielonego pieprzu - chwil kilka aż śmietanka nieco się zredukuje, a całość zgęstnieje i wiola!
Do tego jajo na mięko usadzone, młode ziemniaki z wody z koperkiem i szparagi - rach ciach przesmażone na maśle chwilkę i solnięte tylko. Wiosna jest - prostota rządzi!
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik