MENU...
Facebook

Botwinka duszona w czerwonym winie

Botwinka duszona w czerwonym winie
To najlepszy czas na to, by dać komuś z liścia - na przykład botwinkę. Taki niemal babciny przepis na botwinkę duszoną. Co prawda wina tam nie dodawała, ale za kołnierz też nie wylewała więc się liczy. 

Wino i śmietana to już sama w sobie doskonałość. Zazwyczaj używam białego - tu czerwone pasuje idealnie. Przygotowanie trwa mniej niż 10 minut - nie ma co mordować pysznej, zdrowej czerwono-zieleniny długim duszeniem. 

Skład: 

  • pęczek botwinki 
  • łyżka masła albo oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 ml wina - czerwone wytrawne lub też pół
  • kapka soli
  • świeżo mielony pieprz

Botwinkę ciacham na drobno - liście osobno, łodyżki osobno. Buraczki per se - w sensie te kulki :D - też można pokroić na drobno albo zetrzeć, albo zostawić do czegoś innego. 

Na patelni rozgrzewam tłuszcz, zaraz lądują na części twarde i posiekany czosnek - mały ogień, około trzech minut. Wtedy to dosypuję liście - minuta - dolewam wina - kolejna minuta i śmietanę. Jeszcze tylko kapka soli, dość obfity deszcz świeżo zmielonego pieprzu - chwil kilka aż śmietanka nieco się zredukuje, a całość zgęstnieje  i wiola! 

Do tego jajo na mięko usadzone, młode ziemniaki z wody z koperkiem i szparagi - rach ciach przesmażone na maśle chwilkę i solnięte tylko. Wiosna jest - prostota rządzi!

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)