Zapiekane ziemniaki z fetą i szpinakiem
Są dania pyszne, ale są i epickie. To jedno z nich. Kombinacja nieskomplikowana, wykonanie proste, a człowiek je i je... i w poczuciu szczęscia i spełnienia pęcznieje. Cudowna mnogość warstw smaków i konsystencji.
- kilka ziemniaków
- opakowanie świeżego szpinaku, baby
- kostka sera feta
- 2 ząbki czosnku
- kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- ciut oliwy
- kapka soli i pieprzu
Ziemniaki pociachałem na cieniutkie plasterki, wypłukałem, zalałem wrzątkiem i gotowałem 2 minuty w standardowo osolonej wodzie.
Na kapce oliwy przesmażyłem drobno pociachany czosnek, dorzuciłem szpinak, sól i pieprz - po 2 minutach z paczki wielkości poduszki robi się garść... spoko - oszczędzamy przestrzeń
Naczynie żarroodporne wyłożyłem papierem do pieczenia i teraz jak ogry i cebula - warstwy. Ziemniaki - szynka - ziemniaki - szpinak - ziemniaki - rozdrobniona na miazgę feta - ziemniaki szynka i na górę... hmmm... ziemniaki :) Te z góry maznąłem lekko oliwą i do piekarnika - ok. 45 minut - 200 stopni - góra-dół.
Ta góra się schipsowała, dół zmiękł aksamitnie i jeszcze ten szpinak, i ta feta... i wędzony aromat szynki. I to wszystko współgra jak filharmonicy wiedeńscy... yummmmm
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!