MENU...
Facebook

Cheddarowe risotto z groszkiem

Cheddarowe risotto z groszkiem
Risotto to fantastyczne danie z kilku powodów. Po pierwsze jest fantastyczne :) Po drugie robi się ekstra przeszybko. Trzy - można dodać co-sie-chce i jest dobrze. A po czwarte - i nie najmniej ważne - trzeba otworzyć butelkę wina. A jak jest już otwarta... ;)  

Jakoś niespecjalnie chciało mi się jechać na zakupy. Spojrzałem do lodówki. Zazwyczaj w takich sytuacjach mówi się, że jest tylko światło - ale jakiś czas temu się popsuło... cóż... coś tam po omacku wyszukałem. Na risotto jak znalazł.

Na 3-4 porcje, albo mniej jak ktoś jest bardzo głodny albo bardzo duży :)

  • 100 gramów cheddara - niby taki brytyjski, a wyprodukowany w OSM w Łowiczu dla portugalskiej sieci dyskontowej - ale naprawdę niezły... i  jeszcze w promo czyli win-win
  • 300 gramów zielonego groszku - co prawda z mrożonki, ale i tak tchnienie wiosny w ten chmurny dzień, słotny
  • 3-4 szalotki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • szklanka ryżu - arborio lub pokrewnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • ok. pół litra rosołu albo innego bulionu
  • łyżka oliwy
  • ciut soli i pieprzu świeżo zmielonego
  • łyżeczka posiekanej świeżej papryczki chilli - taka ilość nie czyni dania pikantnym, ale w niesamowity wręcz sposób podbija jego smak
Groszek ugotowałem w rosole. Potem szybciusio - rach-ciach - na oliwie podsmażam niezbyt drobno pociachane cebulki i wiechecie selera, po 2 minutach dorzucam czosnek, chilli i ryż. Po kolejnych dwóch minutach smażenia winno polać się wino. Kiedy nieco odparuje zaczyna się proces pojenia ryżu gorącym bulionem. Ty mu chochelkę, on pije i tak kolejka za kolejką. Jak ryż jest już "jeszcze-chwilka-i-będzie-dobry" - groszek i ser do środka - zamieszanie - minutka i na talerz. 

Oczywiście zawsze można dodać nieco masła, gdyż nieco masła można dodać zawsze i do wszystkiego :)

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)