Brokuły w panierce jak z KFC
Potrzebujemy zasadniczo:
- brokuł - sztuk jeden
- 1 kubek maślanki albo jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 kubek mąki - pszennej albo kukurydzianej
- olej do głębokiego smażenia
Plus mieszanka przyprawowa - właściwie dowolna. Można użyć gotowych miksów do gyrosa albo kurczaka albo ziemniaków - generalnie to i tak wszystko prawie to samo :D Albo też można skomponować coś swojego np:
- 1/3 łyzeczki soli
- łyżeczka sproszkowanego czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- łyżeczka papryki - słodkiej, ostrej, wędzonej
- duża szczypta pieprzu
Brokuła tnę na cząstki (nogę zostawiam na wywar jakiś), wrzucam je do wrzątku i blanszuję przez minutę. Potem od razu przekładam do miski z bardzo zimną wodą, a po chwili kiedy się wychłodzą zupełnie wyciągam i daję im chwilę na wyschniecie.
W misce mieszam maślankę/jogurt z jajkiem i przyprawami, do drugiej wsypuję mąkę. W KFC przyprawiają mąkę, ale tak w domowym detalu wydaje mi się to mniej efektywne.
Cząstki brokuła dokładnie taplam w miksturze maślankowej i wrzucam do mąki. Ideą jest takie potrząsanie miską z mąką, żeby stworzyła się charakterystyczna tekstura panierki.
Po prostu wrzućcie zaqmaślankowanego brokuła do mąki i zamiast go obtaczać - potrząsajcie miską - zobaczycie sami :)
Jeszcze tylko kilkuminutowa kąpiel w rozgrzanym oleju i można chrupać.
Super zadziała też taki kalafior, albo pieczarki czy boczniaki - choć przy grzybach zdecydowanie należy pominąć element blanszowania.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik