MENU...
Facebook

Pita z boczniakami

Pita z boczniakami
Wege-kebab, brzmi może i nieco dziwnie, ale bądźmy szczerzy - w większości kebabów sprzedawanych w tym kraju mięso występuje w ilościach śladowych. Boczniaki są ekstra, mają dobrą konsystencję, nadają się idealnie. Do tego domowa pita i jest danie, którego sam widok powoduje wzmożoną prace ślinianek. 

Zacznijmy od bułki. Solidny i wielokrotnie sprawdzony sposób na pity znajdziecie klikając tutaj 

Można je zrobić również na patelni. Przepis na ciasto jest dokładnie taki sam. Żeby były foremnie okrąglutkie najpierw uformowałem kulki, a potem palcami i z niewielkim wsparciem wałka rozplaszczyłem je na okrągło. Dość cienko - może z 5 milimetrów. 

Po rozwałkowaniu dałem im odpocząć dość obficie podsypując mąką. Chodzi o to, żeby nieco obeschły, dzięki temu wierzchnia warstwa się zasklepia, nie wypuszcza powstających przy podgrzaniu gazów i buła pięknie pęcznieje.

Tak jak przy pieczeniu dobrze juz uformowanych placków nie tarmosić. Możliwie jak najdelikatniej - przenosić na bardzo mocno rozgrzaną patelnię z grubym dnem. Robię tak: układam na patelni placek, tak smaży się mniej więcej minutę - tylko żeby przypiec i "zamknąć" dolną powierzchnię. Wtedy odwracam. Po chwili buła powinna zacząć rosnąć. Nie ukrywam - trzeba nieco wprawy i wyczucie. Nie gwarantuję, że zawsze wszystkie napuchną jak plażowe piłki. Ale nawet jeśli nie, to zgrubną na tyle, że przy pomocy noża można zrobić elegancką kieszonkę. W sumie powinny się smażyć kilka minut - jak zaczną się robić czarne, znaczy, że to najwyższy już czas ściągnąć je z patelni.    

Teraz boczniaki. Usmażone na oliwie - dość mocno doprawione - do wyboru - gotową mieszanką przypraw w stylu "gyros/kebab", albo można taką przyprawę skomponować samodzielnie. Zasadniczo to kumin, słodka papryka, chilli, kolendra, gorczyca biała, pieprz, suszony czosnek i kurkuma. 

Jeszcze trochę rukoli, papryka, pomidor, cebula i sos - średnioostry :) 

Ten zrobiłem zmieszawszy: 

  • kubek jogurtu naturalnego
  • garść posiekanej pietruszki
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • chlup sosu siriracha - ale oczywiście nada się wszystko nosące ostrość w stopniu indywidualnym 

Wszystko razem daje posiłek godny światowej stolicy kebaba... Rzeszowa. :) 

Jakby co, to tutaj jest kurczakowa wersja. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Pięć gotowych menu, które zaskoczą, zachwycą i umilą każde domowe przyjęcie. Bogate, nietuzinkowe i estetycznie podane pyszności doskonale wpiszą się w każdą rodzinną uroczystość czy spotkanie towarzyskie.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! Spróbuj! Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni! 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)