Chlebki pita
Udało się. Wreszcie rosną za każdym razem! Wcześniej niby wszystko ok, ale - czy w piecu czy na patelni - pozostawały płaskie jak brzuch Chodakowskiej. Podejrzewam dziadowskie drożdże i rażący brak kompetencji. Odkryłem też cechę wspólną z tymi plackami - jak długo leżą to brzuchy pięknie rosną. W ogóle produkcja pit głównie polega na czekaniu.
- 400 gramów mąkki pszennej + trochę do podsypywania
- 10 gramów drożdży świeżych albo dwie łyżeczki instant
- 250 ml letniej wody
- łyżka cukru - nie jest konieczny ale da drożdżom szybszego kopa na początek,
- łyżka oliwy
- łyżeczka soli
- łyżeczka proszku do pieczenia - próbowałem wersje bez proszki i nie puchną tak równo
Jeśli chcę, żeby pity były bardzo cieniutkie stosuję nieco inną taktykę - po podzieleniu ciasta na porcje formuję kule, nakrywam je folią i zostawiam tak na godzinę. Potem wałkiem spłaszczam, tak na pół cm, ale dość delikatnie, żeby nie zmasakrować napowietrznienia całkowicie. Takie placki zostawiam jeszcze - już nie przykrywając - na kwadrans.
Ważna sprawa - od tego momentu pity nie lubią już dotykania. Dlatego układam je na arkuszach papieru do pieczenia i tak potem wkładam do pieca przy pomocy łopatki do pizzy, ale zwykła deska do krojenia też da radę. Ważne, żeby kłaść na mocno rozgrzaną blachę lub kamień!
Piekarnik na max. - ja mam 250 stopni. Różne piekarniki różnie pieką więc trzeba zobaczyć czy lepiej sprawdza się funkcja góra-dół czy termoobieg. Około pięciu minut w piecu i jest.
Chwilę niech wystygną - wystarczy ciachnąć na pół, napakować czymkolwiek przepysznym i można wsuwać.
___________________________________________
Takie pity znalazły się też w zestawie imprezowym w stylu greckim. W menu są:
jagnięcina z pieczonymi ziemniakami / sałatka z grillowanych warzyw / hummus / tzatzyki / sałatka "grecka" / kofty wołowe / szaszłyki z kurczaka / taramosalata / marynowana cebula / pieczony bakłażan / chlebki pita / oliwki, feta, papryczki marynowane
Klikając tutaj znajdziesz e-booka z dokładną instrukcją jak - krok po kroku - przygotować taką biesiadę śródziemnomorską, która z pewnością zachwyci Twoich gości. Jest wszystko - od listy zakupów, przez rozpisanie kolejnych przygotowań, po podanie do stołu. Zadziwisz się ile pracy, nerwów i pieniędzy zaoszczędzisz z tym e-bookiem. Produkt testowany był na ludziach :D
W sklepie Wjazdu na kuchnie znajdziesz jeszcze cztery menu przyjeciowo-imprezowe w różnych stylach. Zapraszam