MENU...
Facebook

Pita z warzywnościami

Pita z warzywnościami
Wspaniałe śródziemnomorskie pieczywo do napychania czymsiechce. Tu w wersji wegetariańskiej z papryką, ciecierzycą, cukinią, roszponką, awokado i sosem czosnkowym.

Chlebki upieczone podług wjazdowego sposobu - kliknij tu :)

Ciecierzyca z zalewy, odsączona, osuszona, maźnięta oliwą, solą i papryką wędzoną. Siup do piekarnika - 180 stopni - pół godziny. Razem z nią piekła się papryka żółta i czerwona.

Zielenina - awokado i roszponka - nieco już nadgryzione bezwzględnym zębem czasu, ale jeszcze w pełni jadalne. 

Cukinia poplastrowana, posolona - chwilkę tak poleżała, żeby nieco wody jej odeszły, potem wytarta - hop do mąki, jaja, tartej bułki i gorąca olejowa kąpiel do zezłocenia.  

No i sosik - 1 serek bieluchopodobny, 1 kubeczek jogurtu naturalnego, 2 zgniecione ząbki czosnku, garść zielonej pietruszki, sól i pieprz.  

Całość odżywczo kompletna, spójna, powodująca uporczywe pragnienie pochłaniania kolejnych porcji.

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)