MENU...
Facebook

Grillowane szparagi z halloumi

Grillowane szparagi z halloumi
Klimat śródziemnomorski, smak godny imperium hellenistycznego, a do tego jeszcze słońce ostro dawało, więc na zdjęciu w ogóle klimat popołudnia na Cyprze. Wiedzieliście, że halloumi jest cypryjski? A sprzedają w tygodniach greckich... Zdrada!

Potrzeba niewiele:

  • pęk szparagów - niezbyt cienkich 
  • kostka sera halloumi - do kupienia nawet w dyskontach
  • oliwa - kapka, góra dwie  
  • sól - tudzież ksztyna jeno
  • patyczki do szaszłyków

Halloumi kroję na plastry mniej więcej grubości szparagów. Dokładnie osuszam je papierowym ręcznikiem. Nabijam na dwa równoległe patyczki. Nie jest to specjalnie wymagające, acz trzeba uważać żeby szparagów nie połamać. Zwłaszcza bardzo świeże pękają jak chińskie zabawki. 

Całe szaszłyki maziam oliwą. Wystające kawałki szparagów delikatnie solę, reszte solenia ogarnia ser słony z natury. Teraz już tylko chwila na grillu, patelni grillowej, albo i nawet zwykłej. Minuta, może dwie z każdej strony i gra.  

Do tego pękate chlebki pita zrobione tymże sposobem (kliknij, tapnij, co chcesz), oliwki kalamata (najlepsze!) i jogurt z posiekaną pietruszką i zgniecionym czosnkiem. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)