MENU...
Facebook

Tartaletki z łososiem i serkiem chrzanowym

Tartaletki z łososiem i serkiem chrzanowym
Imprezowy hit na miarę "Nie płacz Ewka...". Baza z kruchej tartaletki, puszyste chrzanowe wypełnienie i zwieńczenie tej wspaniałej konstrukcji z intensywnie aromatycznego wędzonego łososia. 

Wiadomo - można użyć gotowych spodów - drogie nie są i też będą ok, ale to jednak różnica jak między nowym Bentleyem, a Nowym Bytomiem. 

Oto bardzo klasyczny przepis na niezwykle kruche ciasto kruche - rozpływa się w ustach, a nie w dłoni. Przydadzą się foremki - do babeczek, muffinek albo jakieś takie. 

Na 18-20 tartaletek:

  • 220 gr mąki krupczatki + trochę do podsypania
  • 120 gr zimnego masła + trochę do wysmarowania
  • dwa żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • duża szczypta soli
Wszystko to dokładnie zagnieć na gładką, jednolitą masę, owiń w folię i odstaw do lodówki na pół godziny.  

Ciasto rozwałkuj na grubość około pół centymetra. Kawałek folii spożywczej położony na górę ciasta bardzo w tym pomaga. Wytnij krążki o średnicy  dna foremki, w której bedą się tartaletki piekły i paski o szerokości mniej więcej centymetra. Wnętrze foremek wysmaruj masłem i obsyp mąką. Potem jak na zdjęciach poniżej - na dno ciastowy krążek i rancik z paska. By dobrze się skleiły użyj rozbełtanego białka i dobrze dociśnij. Spód ponakłuwaj widelcem, nakryj folią aluminiową i wysyp tym, co masz pod ręką - fasola, soczewica, groch - cokolwiek. Chodzi o to, żeby ciasto w czasie pieczenia nie straciło kształtu.

Piekarnik góra-dół - 180 stopni. W pierwszej fazie około 15 minut, potem ściągnij folię z obciążeniem i dopiecz jeszcze 10-15 minut tak, by się ładnie przyrumieniło. Nie wyciągaj z foremek zaraz po upieczeniu. Kiedy wystygną - stężeją i lekko się skurczą - wtedy wyciągniesz je łatwiej i z mniejszym prawdopodobieństwem, że się połamią.       

Ciasto jest jak Szwajcaria - bogate, a jednocześnie zupełnie neutralne. Można je napełnić na słodko, na słono - jak kto chce. Tu pierwsze skrzypce zagra wędzony łosoś w akompaniamencie puszystego serka. Potrzebujemy więc:

  • 2 kubeczki puszystego serka naturalnego - może być też ricotta 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • duża garść posiekanego koperku
  • 2-3 łyżki chrzanu - różne firmy różnie chrzanią więc trzeba dosmakować
  • kapka soli i świeżo mielonego pieprzu
  • 150 gr łososia wędzonego lub innej ryby podobnie spreparowanej 

Wystarczy wymieszać, wypełnić tartaletki, wypełnić brzuchy, mniam... 

 Przepis jest częścią znacznie większego planu - menu imprezowego złożonego z zestawu nietuzinkowych przystawek i ciepłego dania. Znajdziesz go o tutaj (klik)

Istotą zestawu jest różnorodność i śmiałe połączenia smaków różnych kuchnii świata. Jest francuska tapenada, bliskowschodni kremowy hummus, bałkański ajvar i pikantna meksykańska salsa, a do tego chrupiące paluchy drożdzowe i świeże warzywa pokrojone w słupki. Są swojskie kwaskowe śledzie w musztardzie i pachnąca pieczoną papryką makaronowa sałatka. Lekkie tartaletki z kruchego ciasta łączą wyraziste smaki łososia i szynki z kremowym wypełnieniem, a warstwy trzaskającego w zębach greckiego ciasta filo kryją intensywne nadzienia. Dość ciężki pieczony boczek występuje w asyście kwaśnej surówki i pikantnych buraków. Kompozycję taką docenią zwłaszcza umęczeni wielogodzinną, nierówną walką z wszelkimi postaciami alkoholu etylowego. 


To jeden z pięciu wjazdowych zestawów imprezowych. Trwa mega turbo promocja!
Wybierz TRZY dowolne menu imprezowe, a zapłać tylko za DWA!!! 

W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)