Ruskie gyoza
Farsz uświęcony jest wielowiekową rodzimą tradycją. Na mniej więcej 30 sztuk (mój pierścień do wykrawania ma fi 9cm)
- 250 gramów twarogu
- 250 gramów ugotowanych ziemniaków
- 1 spora cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz
Teraz ciasto. Bez kombinowania.
- 300 gramów mąki pszennej uniwersalnej
- 150 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
No to wałek, na cienko i robótki ręczne, Lepienie dowolne, falbanka nie obligatoryjna, ale w tej metodzie ważne jest, żeby miały płaskie plecy, a brzuchy wypięte ku górze - jak obrazuje to załączona fotografia.
Bo oto przychodzi właśnie japońska kombinacja smażenia z gotowaniem, która sprawia, że rzeczone plecy pierogi mają chrupiące, a brzuchy pulchniutkie.
Potrzebna jest patelnia z grubym dnem i pokrywką, a także kapka oleju i ciepła woda. Pierożki układam na dość dobrze, acz nie przesadnie rozgrzanym oleju. Ogień raczej średnio-mały. Smażę około 30 sekund, może ciut więcej - tak żeby dół pierożków już ładnie "chwyciło" na złoto.
I teraz uwaga bo to technika potomków ninja więc ruchy muszą być szybkie i skoordynowane. Zwiększam ogień na średnio-duży, nakładam opkrywkę - tak-nie-do-końca, a przez szparę wlewam pół szklanki wody. Woda - gorący olej - nie polecam próbowania bez pokrywki :D Po wlaniu wody przykrywam już szczelnie, gotuję około 3 minut, odkrywam, smażę aż woda wyparuje, a potem jeszcze minutę albo dwie żeby spód ładnie się przychruptał.
W czasie całego procesu żadnego przewracania pierożków, cały czas mają leżeć w jednej pozycji - na plecach.
Technika moze wydawać się skomplikowana, ale tylko za pierwszym razem. Potem może się okazać, że już inaczej nie będziecie chcieli robić. Konsystencja tego ciasta jest naprawdę wyjątkowa.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik