MENU...
Facebook

Muszle zapiekane w sosie pomidorowym

Muszle zapiekane w sosie pomidorowym
Wybaczcie słabą ekspozycję zdjęciową, ale kiedy w spowite morzącym głodem zmysły bezwzględnie uderzają takie zapachy, wyciągnięcie zapiekanki na balkon, gdzie jest jako-tako znośne światło, jest szczytem możliwości. Zapiekanka pyszna w swojej prostocie. Dzieci lubią to!

Tu znajdziecie klasyczną lazanię z solidnym wielowarzywno-mięsnym ragout . To rzecz podobna, jeno muszlokształtna, a sos o znacznie mniejszym stopniu skomplikowania.

Skład:

  • 400 gramów mięsa mielonego - wedle uznania jakiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 700 gramów passaty - im lepszą kupisz, tym lepszy będzie sos. Mutti mi nie płaci za reklamę, ale robi naprawdę dobrą robotę :) 
  • łyżka oliwy
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta cukru
  • łyżka suszonego oregano

To sos. Poza tym:

  • opakowanie makaronu muszlowatego
  • 100 gramów mozzarelli
  • 50 gramów grana padano albo podobnego sera

Sos to dziesięć minut roboty i dowolna długość oczekiwania. Na patelni z grubym dnem na oliwie podsmażam chwilę posiekany czosnek, dodaję mięso, smażę do całkowitej utraty surowości, wtedy solę, dodaję passatę, cukier i oregano. Ogień na absolutne minimum, pokrywka na górę i powolne bulgotanie. Po kwadransie jest jadalne, ale jak jest czas to nie watro się śpieszyć i dać sosowi ze dwie, trzy godziny. Zresztą można spokojnie przygotować sobie taki sos dzień czy dwa wcześniej. 

A potem z górki. Makaron ugotowany w lekko osolonym wrzątku wedle instrukcji producenta tak na 85%. Na dno naczynia cienka warstwa sosu, na to makaron, w muszlę i obok reszta sosu, najsamwierzch sery i do piekarnika. Około 10-15 minut, żeby ser się przyrumienił można włączyć funkcję grillowania czy coś w tym stylu.

I już. Zadziwiające jak wiele smaku mieści się w takiej prostocie. No i jest przypieczony ser, a wszystko z przypieczonym serem jest o wiele lepsze niż bez przypieczonego sera.

________________________________________ 

Lubisz zupy? Szukasz pomysłów na wspaniałe smaki i nowe, nietuzinkowe połączenia? 

Kliknij i zobacz wjazdowe kompendium zupowarnictwa: e-book "Świat ...jest do... Zupy". 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)