Muszle zapiekane w sosie pomidorowym
Tu znajdziecie klasyczną lazanię z solidnym wielowarzywno-mięsnym ragout . To rzecz podobna, jeno muszlokształtna, a sos o znacznie mniejszym stopniu skomplikowania.
Skład:
- 400 gramów mięsa mielonego - wedle uznania jakiego
- 2-3 ząbki czosnku
- 700 gramów passaty - im lepszą kupisz, tym lepszy będzie sos. Mutti mi nie płaci za reklamę, ale robi naprawdę dobrą robotę :)
- łyżka oliwy
- duża szczypta soli
- duża szczypta cukru
- łyżka suszonego oregano
To sos. Poza tym:
- opakowanie makaronu muszlowatego
- 100 gramów mozzarelli
- 50 gramów grana padano albo podobnego sera
Sos to dziesięć minut roboty i dowolna długość oczekiwania. Na patelni z grubym dnem na oliwie podsmażam chwilę posiekany czosnek, dodaję mięso, smażę do całkowitej utraty surowości, wtedy solę, dodaję passatę, cukier i oregano. Ogień na absolutne minimum, pokrywka na górę i powolne bulgotanie. Po kwadransie jest jadalne, ale jak jest czas to nie watro się śpieszyć i dać sosowi ze dwie, trzy godziny. Zresztą można spokojnie przygotować sobie taki sos dzień czy dwa wcześniej.
A potem z górki. Makaron ugotowany w lekko osolonym wrzątku wedle instrukcji producenta tak na 85%. Na dno naczynia cienka warstwa sosu, na to makaron, w muszlę i obok reszta sosu, najsamwierzch sery i do piekarnika. Około 10-15 minut, żeby ser się przyrumienił można włączyć funkcję grillowania czy coś w tym stylu.
I już. Zadziwiające jak wiele smaku mieści się w takiej prostocie. No i jest przypieczony ser, a wszystko z przypieczonym serem jest o wiele lepsze niż bez przypieczonego sera.
________________________________________
Lubisz zupy? Szukasz pomysłów na wspaniałe smaki i nowe, nietuzinkowe połączenia?
Kliknij i zobacz wjazdowe kompendium zupowarnictwa: e-book "Świat ...jest do... Zupy".
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik