Ravioli z płynnym żółtkiem
Są składniki, które tak dobrze ze sobą współgrają, że mogłyby śmiało powalczyć w barażach do Ligi Mistrzów. Takim połączeniem jest: kurki-cebula-masło-pieprz-sól-zielona pietruszka i grana padano. Na ławce rezerwowych białe wino - do decyzji selekcjonera.
Farsz:
- 1 cebula
- 200 gramów kurek
- garść zielonej pietruszki
- garść startego grana padano lub podobnego sera
- łyżka masła
- sól i pieprz
Na patelkę masło - za chwilę pociachaną drobno cebulę. Ogień dość duży. Po 2 minutach kurki - jeszcze ze 3-4 minuty i z gazu. Wtedy sól, pieprz, ser i pietruszka.
Makaron o tak. Potem rozwałka na grubość ok. 1 milimetra. Przy pomocy miseczki wykrawam kółka o średnicy ok. 15 cm.
Na środek nakładam farsz robiąc w środku niewielkie wgłębienie, w które wbijam żółtko. Brzegi lekko zwilżam wodą, przykrywam drugim krążkiem i dość mocno dociskam brzegi żeby dobrze się skleiły.
Gotuję około 4-5 minut. Grunt żeby woda nie bulkała zbyt zawzięcie i ravioli spokojnie sobie pływały.
Polane masłem z odrobiną startej skórki z cytryny + trochę podsmażonych kurek + kapka sera i ciut pietruchy.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!