Domowy makaron
Własnoręcznie zrobiony makaron to jest inny poziom wszechświata. I wcale nie jest trudny czy bardzo pracochłonny. Owszem - trzeba się namachać - pewnie dlatego Włoszki z biegiem lat nabierają tężyzny Dwayne'a Johnsona. Ale naprawdę, naprawdę warto!
Najpierw mąka. Teoretycznie nada się każda, ale najlepiej sprawdzą się takie o dużej zawartości białka. Info znajdziecie na opakowaniu w tej tabelce z wartością odżywczą. 12-14g na 100 to już niezły wynik. Oczywiście są też mąki opisywane "na makaron" , najczęściej z twardej pszenicy - semolina i podobne. To naprawdę niezły wybór.
Na każde 100 gramów mąki 1 jajko (albo 2 żółtka - lepiej nawet) i spora szczypta soli. W przypadku grubo mielonej mąki (np. semoliny) dobrze zrobi dodanie łyżki bardzo zimnej wody. Trzeba to porządnie zagnieść, uformować kulkę, owinąć w folię albo wsadzić do jakiegoś woreczka i odstawić na godzinę do celem odpoczynku - makaronu i własnego. Potem - po podsypaniu ciut mąką - rozwałka, pocięcie i do wrzątku na 3-4 minuty. I przy takim makaronie te wszystkie kupne to mogą najwyżej sprzedawać kukurydzę na plaży.
Na pewno doskonałą pomocą jest maszynka do makaronu. Całkiem porządną ręczną można kupić w okolicach stu złotych. Przy okazjonalnym makaronieniu wałek w zupełności wystarcza.
A propos jeszcze proporcji - robiąc makaron z czymśtam - standardowo na jedną osobę liczy się 100 g makaronu przed ugotowaniem czyli mniej więcej z 80 g mąki.
Naddatek można podsuszyć z godzinę na blacie, zamknąć w jakimś pojemniku i tak w lodówce może poczekać kilka dni.
Tu zrobiłem kokardki (farfalle). I to też nie jest tak trudne :) Wystarczy pociachać w kwadraciki - ścisnąć z jednej strony, ścisnąć z drugiej, potem ścisnąć z obu stron i już.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!