MENU...
Facebook

Makaron z szpinakiem

Makaron z szpinakiem
Takie makarony to naprawdę cudowna sprawa. Poziom skomplikowania mniej więcej krzyżówki z Życia na Gorąco, a smaku pełne wory. Na przykład z takim szpinakiem. Rach-ciach i odbiad jest. Makaron zdrowy - razowy - gotowany w lekko osolonej wodzie minutę krócej niż przewiduje producent. 

Oprócz tego na dwie porcje potrzeba:
  • 250 gramów szpinaku - najlepiej świeżego - unikam mrożonego - zwłaszcza zmiksowanego, bo potem danie wygląda jak kolorowanka dwulatka
  • 2 ząbki czosnku - drobno pociachane
  • 3 żółtka
  • garść startego twardego sera - parmezan, wielki padan, pecorino, co kto tam lubi
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie nieco w stylu carbonary. Oliwa na patelnię, średnie grzanie, potem czosnek - minuta - i siup szpinak. Teraz należy rozbełtać żółtka z serem. Liście potrzebują dosłownie dwuminutowego zwiotczenia.  Kiedy to nastąpi szczypta soli i na patelni ląduje makaron - prosto z gotowania - tak żeby nieco ociekał wodą - ale hola - trzeba powstrzymać się jeszcze przed wylewaniem wody makaronowej. 

Należy natomiast ściągnąć patelnię z grzania, dobrze wymieszać, podmuchać żeby troche przestygło, wrzucić jajka z serem i ponownie zamieszać. To ważne, żeby nie było za gorące, bo ma się zrobić jedwabista, gładka otulina, a nie jajecznica. Jeśli jest za gęste można podlać kapką wody z makaronu. 

Jeszcze tylko deszcz świeżo mielonego kolorowego pieprzu i jako się rzekło w kwadrans bardzo porządny obiad gotowy.

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę? Szukasz pomysłu na menu, które oczaruje gości? Jednocześnie nie masz ochoty na spędzenie wielu godzin w kuchni... 

Tutaj jest wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)