Chrupiące ziemniaczki
Ilości bardzo orientacyjne
- kilogram ziemniaków najlepiej typu kulinarnego C (Agnes, Ametyst, Amora, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Etiuda, Etola, Eurostar, Ewelina, Fianna, Finezja, Gawin, Gracja, Gustaw, Honorata, Innovator, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody, Miłek, Mondial, Owacja, Tajfun, Tetyda, Veronie, VR 808)*
- 2 łyżki masła, oliwy, a najlepiej smalcu kaczego lub gęsiego
- zioła - u mnie najczęsciej świeży rozmaryn i suszone oregano
- 5-6 ząbków czosnku
- sól
Ziemniaki obieram, kroję w małą kostkę, płuczę, zalewam wodą i stawiam na piec. Gaz na maks. Kiedy woda się zagotuje, daję im jeszcze minutę i odcedzam. Chwilkę powinny odparować. Potem dodaję tłuszcz - w miarę możliwości kaczy - i dokładnie mieszam. Blachę wykładam papierem, wysypuję ziemniaczaną kostkę, prószę solą, ziołami i dorzucam całe ząbki czosnku w łupinach - bez nich czosnek przypieka się zbyt mocno i czernieje.
Piekę w 180 stopniach - funkcja grill - około 45 minut mieszając uporczywie co czas jakiś.
I w sumie nawet nie trzeba nic do tych ziemniaków więcej.
*Źródło: Stowarzyszenie Polski Ziemniak
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!