Cukinia z chilli
Na 3 słoiki 0,3 l (może za pierwszym razem nie ma co robić dużo więcej, jak nie spasuje smak będzie żal i sromota) mniej więcej wychodzi tak:
- 1 kg cukinii - najlepiej młodej
- kopiasta łyżeczka soli
- 1 pęczek dymki - cebulki i to zielone też
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego albo jabłkowego
- opcjonalnie łyżeczka startego imbiru - jednakowoż to polecam tylko fanom imbiru
Najpierw trzeba cukini zrobić spa - ot kilka zabiegów odwadniająco-ujędrniających. Bez obierania kroję w słupki - mniej więcej wielkości paluszka - znaczy się takiej baterii. Wycinam ten pestkowy, gąbczasty środek. Teoretycznie można to jeszcze jakoś zużyć, ale ani tam specjalnie smaku, ani wartości czy konsystencji, więc bez skrupułów - siup na kompostownik.
Słupki cukini zasypuję powyższą łyżeczką soli, mieszam i odstawiam na 1-2 godziny. Potem płuczę w zimnej wodzie i zostawiam jeszcze kwadrans na sitku do okapania.
Dodaję miód, bardzo drobno posiekany czosnek, posiekaną dymkę, sos sojowy, ocet, starty imbir i chilli. Ilość papryczki jest podchwytliwa - kwestia ostrości i upodobań. Jeśli w planach jest słoikowanie zawsze daję ciut mniej chilli niż przy konsumpcji bieżącej. Zawsze łatwiej doostrzyć niż odostrzyć.
Niebawem można jeść. Trzeba tylko dać sałatce jakieś dwie godziny w lodówce żeby kwas podziałał i smaki nawiązały bliższą współpracę. Świetnie smakuje sypnięta sezamem.
Albo można od razu wpakować w słoiki i do pasteryzacji. Dla mnie najwygodniejszy jest piekarnik. Wstawiam słoiki do zimnego - ustawiam na 110 stopni, Od momentu jak osiągnie te temp. grzeję pół godziny. Wyłączam i na kolejne pół godziny zostawiam słoiki w środku.
Ta pasteryzacjka to w ogóle ciekawy proces. Nazwa pochodzi od pasterzy, którzy w taki sposób zabezpieczali żywność przed długimi wypasami (tak naprawdę to nie, ale mogłaby :) )
Na zdjęciu słoiki w towarzystwie sałatki babci Czesi :D
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik