Pulpety w sosie pomidorowym
Zdecydowanie kojarzy mi się z creme de la creme PRLu, jednakowoż danie przywędrowało z ziemi wolskiej długo przed pizzą i zostało przez demokrację ludową brutalnie potraktowane przecierem pomidorowym. Jasne - na szybko, smak dzieciństwa - rozumiem argumenty, ale myślę, że można zadać tej potrawie szyku i smaku używając wyłącznie świeżych produktów.
- 5-6 sporych pomidorów
- kilogram wieprzowiny - najlepiej karkówki
- nieco świeżej bazylii
- pęczek dymki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajo
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego albo smalcu
- 3 ząbki czosnku
Do zmielonego mięsa dodałem drobno posiekane i przesmażone na łyżce masła cebulki dymki, a także jajko, bułkę tartą, zgnieciony ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu.
Soczystość pulpetów - jak i klasycznych mielonych - przede wszystkim zależy od tłuszczu - dlatego tak dobrze nadaje się karkówka. Jeśli używacie mniej poprzerastanych kawałków - jak szynka czy łopatka - dobrze jest dodać nieco zmielonego surowego boczku czy podgardla, albo na przykład sporą łyżkę domowego smalcu czy masła.
Pomidory lubią bulkanie. Żeby wyciągnąć z nich esencję smaku i naturalną słodycz - powinny na malutkim ogniu i pod przykryciem popyrkać co najmniej godzinę z kilkukrotnym przemieszaniem w międzyczasie. Można posmażyć znacznie krócej, bez przykrycia - szybciej zgęstnieje, a dodanie łyżeczki miodu albo cukru zasymuluje długie gotowanie. Ale to jak porównanie Zielonych Spórok i Realu Madryt - niby grają w to samo, ale tak bardzo inaczej...
Po godzince odkryłem, dorzuciłem garść posiekanej bazylii, ciut soli, ułożyłem na górze pulpeciki i dusiłem jeszcze koło kwadransa - bez mieszania żeby wyglądało bardziej wytwornie :D A jak jeszcze potem na górę sypnąłem liści bazylii, to w ogóle ciao Italia.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!