Mini pasztety z grzybami
Roboty też jest tu mało jak to generalnie bywa przy paszteceniu.
Potrzebujemny mniej więcej:
- pół kilograma ugotowanego mięsa - dowolnego własciwie - zazwyczaj porosołowe, ale oczywiście można ugotować specjalnie do tego celu
- pół litra rosołu albo bulionu warzywnego czy nawet tej wody po gotowaniu mięsa
- 400 gramów wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- garść suszonych grzybów
- 1 jajko szklanka
- (200 ml) bułki tartej
- 2 łyżki + jeszcze troszkę masła - albo kaczego smalcu jak macie pod ręką
- ciut oliwy albo oleju do smażenia
- sól, pieprz
Grzyby należy namoczyć - z godzinę lub dłużej - w rosole i w tymże rosole je na małym ogniu ze 20 minut pogotować. Część płynu wciągną grzyby, część odparuje - powinno zostać około 1/3.
Cebulę pociachać i rzucić na nieznacznie zaolejoną, rozgrzaną patelnię. Smażyć na małym ogniu i po dłuższej chwili wrzucić wątróbkę. Zasada jest prosta - im mniej oleju będzie, tym mniej będzie pryskać.
I teraz ziuuuu przez maszynkę do mielenia - jak leci: mięso, grzyby, wątróbka z cebulką. Do tego jajko, 2 łyżki masła, 3/4 szklanki tartej bułki, rosół z gotowania grzybów i doprawianie. Pierwszy plan oddajemy tu grzybom więc nie ma co im przeszkadzać natłokiem ziół czy przypraw. Sól i pieprz załatwią sprawę. Całość dokładnie wymieszać i już.
Masa zrobiona, czas wziąć się za formę. Wziąłem taką do babeczek ale nada się cokolwiek do wypiekania. Wnętrze dobrze jest wymaziać niewielką ilością masła i obsypać pozostałą bułką tartą.
Masa w formę, forma do pieca - 200 stopni. W wersji takiej - zminiaturyzowanej około 40 minut. Jak pieczesz w klasycznej keksówce czy innej większej foremce - godzina.
Potem zabieg opcjonalny. Nie jest to konieczne, acz niezbędne jeśli chce się mieć przypieczenie wielostronne. Trzeba ostrożnie wyjąć pasztety z foremki, odwrócone ułożyć na blasze i piec jeszcze 10 minut.
I proszę - tuzin babeczkowych pasztetów gotowych na konsumpcję.
Na zdjęciu w towarzystwie takiego schabu.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik