MENU...
Facebook

Mini pasztety z grzybami

Mini pasztety z grzybami
Zważywszy na rozmiar zwać się winny - paszteciki. Nazwę jednak uzurpują niewielkie ciastka - niech więc te pozostaną mini pasztetami. Oczywiście upiec można i w kingsajzie, ale takie "na malucha" mają duże zalety i estetyczne i użytkowe, a największa to ogrom chrupiącej skórki z każdej strony. 

Roboty też jest tu mało jak to generalnie bywa przy paszteceniu. 

Potrzebujemny mniej więcej:

  • pół kilograma ugotowanego mięsa - dowolnego własciwie - zazwyczaj porosołowe, ale oczywiście można ugotować specjalnie do tego celu
  • pół litra rosołu albo bulionu warzywnego czy nawet tej wody po gotowaniu mięsa
  • 400 gramów wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 1 jajko szklanka
  • (200 ml) bułki tartej
  • 2 łyżki + jeszcze troszkę masła - albo kaczego smalcu jak macie pod ręką 
  • ciut oliwy albo oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Grzyby należy namoczyć - z godzinę lub dłużej - w rosole i w tymże rosole je na małym ogniu ze 20 minut pogotować. Część płynu wciągną grzyby, część odparuje - powinno zostać około 1/3.

Cebulę pociachać i rzucić na nieznacznie zaolejoną, rozgrzaną patelnię. Smażyć na małym ogniu i po dłuższej chwili wrzucić wątróbkę. Zasada jest prosta - im mniej oleju będzie, tym mniej będzie pryskać. 

I teraz ziuuuu przez maszynkę do mielenia - jak leci: mięso, grzyby, wątróbka z cebulką. Do tego jajko, 2 łyżki masła, 3/4 szklanki tartej bułki, rosół z gotowania grzybów i doprawianie. Pierwszy plan oddajemy tu grzybom więc nie ma co im przeszkadzać natłokiem ziół czy przypraw. Sól i pieprz załatwią sprawę. Całość dokładnie wymieszać i już.

Masa zrobiona, czas wziąć się za formę. Wziąłem taką do babeczek ale nada się cokolwiek do wypiekania. Wnętrze dobrze jest wymaziać niewielką ilością masła i obsypać pozostałą bułką tartą.

Masa w formę, forma do pieca - 200 stopni. W wersji takiej - zminiaturyzowanej około 40 minut. Jak pieczesz w klasycznej keksówce czy innej większej foremce - godzina. 

Potem zabieg opcjonalny. Nie jest to konieczne, acz niezbędne jeśli chce się mieć przypieczenie wielostronne. Trzeba ostrożnie wyjąć pasztety z foremki, odwrócone ułożyć na blasze i piec jeszcze 10 minut. 

I proszę - tuzin babeczkowych pasztetów gotowych na konsumpcję. 

Na zdjęciu w towarzystwie takiego schabu

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)