Bulion rybny
Opcji zupy rybnej jest ogrom, jednak żołnierze, kolumny, bejsboliści i dzieci z kocem i poduszkami dobrze wiedzą, że najważniejsza jest baza. To bardzo esencjonalny i pełen smaku bulion, którego dodatkową zaletą jest wykorzystanie resztek - #zerowaste
- włoszczyzna - pół kg - por, marchew, pietruszka, seler, a jak komu zapodzieje się jakaś noga z brokuła czy kalafiora, to też ok
- kieliszek wina wytrawnego białego (opcjonalnie)
- przyprawy - 2-3 goździki, garść lubczyku, kilka kulek ziela, kilka listków laurowych, łyżka soli
- 3 litry wody
- 1,5 kg rybnych skrawków
Najczęściej kupuję całe ryby, filetuję, resztki do zamrażalnika. Tu głowa, tam płetwa czy szkielet - jak się nazbiera - jest zupa. Byle bez skrzeli! Czasem w sklepach można kupić też rybne skrawki. Jeśli akurat mam, dorzucam pancerzyki krewetek - dodają cudny posmak
Warzywa ciacham w niewielką kostkę i w garze przesmażam je kilka minut na oliwie. Dorzucam elementy rybne, przyprawy wszystkie i dolewam wino. Kilka minut tak duszę żeby ciecz się nieco zredukowała i zalewam zimną wodą. Na małym ogniu do zagotowania i - uwaga - od momentu jak zabulgocze 20 minut. Ryba nie powinna gotować się dłużej bo traci smak, a niektóre gatunki nawet gorzknieją. Potem zostawiam to w garze do wychłodzenia - tam się wtedy dalej dzieje proces oddawania smaku - i odcedzam. Użyte produkty są tak wyjałowione, że właściwie nadają się już tylko do utylizacji. Za to bulion jest obłędny i można z nim uczynić wiele dobroci. Jest nieco mętny. Jeśli komuś to przeszkadza - można przepuścić przez ścierkę jakąś, ale to jednak spora kastracja tej głębi smaku.
Można na czysto. Łyżka czy dwie masła do bulionu - gorącego, byle nie wrzącego. W ciepłym masło roztapia się wolniej nadając zupie aksamitności. I tak spałaszować z grzankami - szaleństwo.
I w ogóle jeśli prawdą jest to, że jest się tym co się je... jestem masłem...
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!