MENU...
Facebook

Pęczaella z pieczarkami

Pęczaella z pieczarkami
Pęczaella - czyli taka paella z pęczaku. Skoro w różnych odmianach zaistniało kaszotto - to i Hiszpanom należy się jakaś swojska wariacja tego wspaniałego dania. A naprawdę jest wspaniałe. Wegańskie, a o ładunku energetycznym zdolnym zasilić Półwysep Iberyjski.

Z pęczakiem długo się nie lubiłem. Głownie z powodu konsystencji. Taką gryczaną po prostu się zjada, a tu człowiek musi mielić żuchwą mordując się z każdym pękatym ziarenkiem. To jednak spowalnia jedzenie, a wolne jedzenie jest zdrowsze. No i pęczak jest smaczny, fajnie chłonie smaki, a i czyni strawę naprawdę solidną.

Czas przygotowania:  do 40 minut

Skład na 4 porcje:

  • szklanka pęczaku czyli jakieś 200 gramów
  • 300 gramów pieczarek
  • mała garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 0,7 litra bulionu warzywnego
  • nieco oliwy do smażenia
  • pęczek pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz

Zasadniczo ważnym elementem paelli jest szafran - jednakże przez ten mocno grzybowy aromat i tak się nie przebije więc możemy sobie go darować.

Cebula na drobną kostkę. Z pieczarkami połowicznie - połowa pokrojona w duże plastry albo na połówki - druga połowa pociachana na dość drobno. Suszone grzyby trzeba przy pomocy blendera przerobić na pył. Jeśli używasz blendera ręcznego dobrze zasłonić naczynie, w którym się blenduje grzyby jakąś ściereczką czy coś bo skubane mają tendencje ucieczkowe. 

Teraz patelnia z grubym dnem - nieco oliwy - mocne grzanie - i cebula. Po minucie drobno pokrojone pieczarki i czosnek. Ważne żeby ogień wciąż był duży - inaczej pieczarki puszczą wodę i zrobią się czarne. Jeszcze ze dwie minuty smażenia i można dosypać wypłukany uprzednio pęczak. W ogóle kasze i ryż powinno się płukać przed gotowaniem.    

Niech się kasza chwilę posmaży - 2-3 minuty - wtedy dorzuć grzybowy pył, dużą szczyptę soli, trochę świeżo zmielonego pieprzu i dolewka wrzącego bulionu. Teraz zmniejsz ogień. Bez przykrycia winno pogotować się około 5 minut. W tym czasie na drugiej patelni przesmaż na kapce oliwy pozostałe pieczarki - tak zeby złapały ładną opaleniznę. 

Po rzeczonych 5 minutach dodaj pół pęczka posiekanej pietruszki, zamieszaj, na górę dorzuć przesmażone pieczarki, na patelnię pokrywka, ogień malutki i jakieś 15-20 minut powinno się tak dusić. Generalnie do miękkości kaszy i redukcji płynu. Jeśli pęczak wypił wszystko, a wciąż jeszcze jest twardawy - dolej kapke wody albo bulionu. Jeśli jest mięki, a płynu wciąż dużo - odkryj i gotuj aż płyn odparuje. 

Na koniec jeszcze posypka z drugiej połowy pęczka pietruszki i jest.  

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)