MENU...
Facebook

Surówka z kapust i papryk

Surówka z kapust i papryk
Fajnie tak czasem porozkminiać świat. Na przykład skąd się wzięło powiedzenie "iść jak w dym", albo dlaczego trochę deszczu powoduje paraliż komunikacyjny w mieście, albo czy maślanka może być wspaniałą bazą dressingu do surówki. I przynajmniej to ostatnie ma jednoznaczną odpowiedź - tak!

Przygotowanie tejże surówki odbyło się starożytnym, sprawdzonym sposobem "zobaczmy co jest w lodówce i zmieszajmy to". Ale to dressing jest tu postacią pierwszoplanową i na nim się skupmy. Z całą resztą warzyw można śmiało kombinować dodając lub odejmując co tam tylko się chce. 

Główny wsad do miski to:

  • ok. 400 gramów kapusty białej
  • ok. tyleż samo kapusty czerwonej
  • pół papryki czerwonej
  • pół zielonej
  • 1/3 papryki żółtej gdyż była znacząco większa :D 
  • 2 dymki - cebulki i zielone
Wszystko to pociachane mniej lub bardziej drobno - to też bez znaczenia.

Teraz dressing:

  • pół szklanki maślanki
  • 2 łyżki musztardy - użyłem stołowej ale nada się każda ulubiona 
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 zgniecione ząbki czosnku 
Wszystko to razem dokładnie zmieszane i skrupulatnie połączone ze składnikami surówki. Tu po prostu wszystko współgra idealnie. Można śmiało iść jak w dym :)  

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)