Surówka z kapust i papryk
Fajnie tak czasem porozkminiać świat. Na przykład skąd się wzięło powiedzenie "iść jak w dym", albo dlaczego trochę deszczu powoduje paraliż komunikacyjny w mieście, albo czy maślanka może być wspaniałą bazą dressingu do surówki. I przynajmniej to ostatnie ma jednoznaczną odpowiedź - tak!
Przygotowanie tejże surówki odbyło się starożytnym, sprawdzonym sposobem "zobaczmy co jest w lodówce i zmieszajmy to". Ale to dressing jest tu postacią pierwszoplanową i na nim się skupmy. Z całą resztą warzyw można śmiało kombinować dodając lub odejmując co tam tylko się chce.
Główny wsad do miski to:
- ok. 400 gramów kapusty białej
- ok. tyleż samo kapusty czerwonej
- pół papryki czerwonej
- pół zielonej
- 1/3 papryki żółtej gdyż była znacząco większa :D
- 2 dymki - cebulki i zielone
Teraz dressing:
- pół szklanki maślanki
- 2 łyżki musztardy - użyłem stołowej ale nada się każda ulubiona
- łyżka miodu
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 zgniecione ząbki czosnku
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik