Cheddarowe risotto z groszkiem
Jakoś niespecjalnie chciało mi się jechać na zakupy. Spojrzałem do lodówki. Zazwyczaj w takich sytuacjach mówi się, że jest tylko światło - ale jakiś czas temu się popsuło... cóż... coś tam po omacku wyszukałem. Na risotto jak znalazł.
Na 3-4 porcje, albo mniej jak ktoś jest bardzo głodny albo bardzo duży :)
- 100 gramów cheddara - niby taki brytyjski, a wyprodukowany w OSM w Łowiczu dla portugalskiej sieci dyskontowej - ale naprawdę niezły... i jeszcze w promo czyli win-win
- 300 gramów zielonego groszku - co prawda z mrożonki, ale i tak tchnienie wiosny w ten chmurny dzień, słotny
- 3-4 szalotki
- 2 łodygi selera naciowego
- szklanka ryżu - arborio lub pokrewnego
- 1-2 ząbki czosnku
- kieliszek białego wytrawnego wina
- ok. pół litra rosołu albo innego bulionu
- łyżka oliwy
- ciut soli i pieprzu świeżo zmielonego
- łyżeczka posiekanej świeżej papryczki chilli - taka ilość nie czyni dania pikantnym, ale w niesamowity wręcz sposób podbija jego smak
Oczywiście zawsze można dodać nieco masła, gdyż nieco masła można dodać zawsze i do wszystkiego :)
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!