MENU...
Facebook

Boczniaki w cieście piwnym

Boczniaki w cieście piwnym
To jest tak niezdrowe, że... poproszę dokładkę. Spotkałem się kiedyś z opinią specjalistki dietetyczki, że czasem nie tylko można, a nawet powinno się dogadzać sobie ociekającą smażoną wysokokalorycznością. 

Generalnie chodzi o to, że jak człowiek dba o to co je, i że lekko, i zdrowo... i tak czasem sobie pofolguje napychając się jak tokijskie metro...  to potem sumienie gryzie i motywuje do utrzymania ścieżki zdrowia i jadła lekkiego, a i nierzadko do podjęcia wysiłku fizycznego w postaci sportu jakiegoś (sic!) Ja w to głęboko wierzę i bardzo często się tak motywuję. Taki kuchenni coaching wręcz :D 

Do tej porcji motywacji dietetycznej potrzebujemy:

  • boczniaki - 250 gr
  • piwo - ok. 150 ml - ale na wszelki wypadek kupuję czteropak...
  • jajko - jedno - rozłożone na czynniki pierwsze
  • mąka pszenna - ok. 100 gr
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz - wedle woli gramatura jak i inne doprawienie
  • olej - do głębokiego smażenia 

 

Białko ubijam na sztywno, dodaję piwo, mąkę, żółtko, sól i mieszam łyżką dokładnie, acz delikatnie, żeby całej pienistości białka nie zrujnować. 

Ciasto winno mieć konsystencję nieco gęstszą od naleśnikowego, tak by po wyciągnięciu zanurzonego weń wiktuału otaczało go jednolitą, aksamitną powłoką. Innymi słowy - jak zamoczysz w tym boczniaka, wyciągniesz i ciasto całe spłynie znaczy, że jest za rzadkie i trzeba dosypać mąki. 

Kolejno więc grzyby - taśmowo - najpierw kapiel w cieście, a z niej prosto do gorącego tłuszczu - kilka minut, aż ładnie się przyrumieni i schrupcieje. Grunt żeby nie smażyć wiele na raz - tak, żeby mogły popływać sobie z zachowaniem społecznego dystansu. 

Dla spotęgowania efektu chrupkowatości można wyłowić grzyby już w fazie pierwszego złocenia, wychłodzić nieco i usmażyć raz jeszcze.  

Spałaszowałem z kapką sosu sojowego i słodkim sosem chilli dla dopełnienia rozpusty. Z drugiej strony nie zabrakło również tak ważnych w diecie warzyw. (te zielone kropeczki to szczypiorek).

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)