Kluseczki dyniowe
Bardzo ciekawa wariacja łącząca radosną "gumowatość" śląskich klusek i aromat dyni.
W składzie:
- dynia - ok 1 kg - najbardziej lubię hokkaido, ale inne też dadzą sobie radę
- ziemniaki - pół kg - proponuję typu kulinarnego B lub C czyli ogólnoużytkowe albo do pieczenia
- mąka ziemniaczana - dokładna ilość jest trudna do ustalenia - dopasujemy potem :)
- sól
Najpierw dynię i ziemniaki obrałem, wpakowałem do naczynia żaroodpornego, upiekłem na miękko i przecisnąłem przez praskę. Dodałem ciut soli. Potem sznytem klusek śląskich. Masa w misce dzielona na 4, ćwiartka wyciągnięta, miejsce uzupełnione mąką ziemniaczaną. Dynia ma nieco mniej skrobi więc sypnąłem mąki jedną łyżkę więcej. Potem kulanie i pławienie w słabo gotującej się, lekko osolonej wodzie - ok 4-5 minut od wypłynięcia. Dobrze jest mieszać, bo są nieco cięższe od czystej krwi ziemniaczanych i dna się chwytają.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!