MENU...
Facebook

Kluseczki dyniowe

Kluseczki dyniowe

Bardzo ciekawa wariacja łącząca radosną "gumowatość" śląskich klusek i aromat dyni. 

W składzie: 

  • dynia - ok 1 kg - najbardziej lubię hokkaido, ale inne też dadzą sobie radę
  • ziemniaki - pół kg - proponuję typu kulinarnego B lub C czyli ogólnoużytkowe albo do pieczenia
  • mąka ziemniaczana - dokładna ilość jest trudna do ustalenia - dopasujemy potem :) 
  • sól

 Najpierw dynię i ziemniaki obrałem, wpakowałem do naczynia żaroodpornego, upiekłem na miękko i przecisnąłem przez praskę. Dodałem ciut soli. Potem sznytem klusek śląskich. Masa w misce dzielona na 4, ćwiartka wyciągnięta, miejsce uzupełnione mąką ziemniaczaną. Dynia ma nieco mniej skrobi więc sypnąłem mąki jedną łyżkę więcej. Potem kulanie i pławienie w słabo gotującej się, lekko osolonej wodzie - ok 4-5 minut od wypłynięcia. Dobrze jest mieszać, bo są nieco cięższe od czystej krwi ziemniaczanych i dna się chwytają.

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)