MENU...
Facebook

Konfitowane uda z kaczki

Konfitowane uda z kaczki
Nic tak dobrze nie robi kaczemu udu jak długa kąpiel w ciepłym tłuszczu. Mięknie wtedy jak po maratonie filmów z samotnymi szczeniakami. I tylko przypieczona później skóra daje nieznaczny chrupiący opór.

Często kupuję kaczki w całości - ciach ciach - piersi osobno, uda osobno, szkielet na zupę, a skórę i tłuszcz tnę na małe kawałki. Kawałki te pakuję do garnka z grubym dnem, wlewam ok. 100 ml wody i włączam małe grzanie. Ta woda robi naprawdę dobrą robotę. Skóra się gotuje puszczając tłuszcz, w krótkim czaseie woda odparowywuje, a skrawki zaczynają radośnie skwierczeć w smalcu :) Ogień musi być mały, czasu dość dużo - chodzi o to by tłuszcz wytopić, a nie zamknąć go w skwarkach. Potem przez sitko odlewam to czyste złoto do słoja i jak się wystudzi - do lodówki. Jak się nazbiera pół litra minimum - można konfitować.

Taki gęsi czy kaczy smalec kupić choć nie jest raczej w stałym asortymencie. Technicznie sprawdzi się nawet wieprzowy, ale niestety smakowo będzie przepaść. 

Składowo - na dwie porcje - to bedzie tak:

  • 2 kacze uda
  • pół kg gęsiego albo kaczego smalcu
  • sól
  • opcjonalnie pieprz i zioła świeże albo suszone - tymianek, rozmaryn, szałwia

Przelewam tłuszcz do naczynia żaroodpornego i wkładam do piekarnika - 150 stopni. Jak się zagrzeje wrzucam tam osolone uda. Można natrzeć też uda suszonymi ziołami albo dodać do smalcu gałązkę czy dwie świeżych.

Naczynie przykrywam i trzymam tak w piekarniku ok. trzech godzin. Potem wyciągam - delikatnie gdyż uda rozpadają się niemal - osuszam na papierowym ręczniku i wkładam już "na sucho" - bez przykrycia - z powrotem do piekarnika - 180-200 stopni - 10 minut - celem przypieczenia skóry

.. jak to pachnie... szaleństwo...

Taki tłuszcz można użyć ponownie. Trzeba tylko zlać przez sitko i poczekać chwilę aż się rozwarstwi. Na dole zbierze się nieco płynu, który wyciekł z kaczki. Smalec trzeba więc uważnie odlać, a ta dolna warstwa świetnie się nada jako baza do sosu.

Tu kaczka podana z pieczonymi ziemniakami, brukselką i kapustą z grzybami. Oczywiście świetnie będą pasowały buraki wszelkiego rodzaju - na przykład takie.  

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)