Kapusta z grzybami
Multiużytkowa. Regionalnie wyłącznie wigilijna. Świetny dodatek obiadowy, ale też jako farsz do krokietów, albo pierogów (kliknij), albo fantastycznych pasztecików dobarszczowych (również kliknij).
Przepis jest niezwykle łatwy. Tylko kilka składników, a sekretem (poliszynszyla - czy jakoś tak)) jest proces wyciągający maksimum smaku i duuużo masła.
- pół kilograma kiszonej kapusty
- duża garść suszonych grzybów
- ćwierć kostki masła
- sól i świeżo mielony pieprz
Grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na pół godziny - lub dłużej. Kapustę odciskam, a jeśli jest bardzo kwaśna - płuczę. Pakuję do gara z grubym dnem, dodaję grzyby i zalewam wrzątkiem do powierzchni kapusty.
Gotuję na małym ogniu tak długo aż cała woda wyparuje. Zazwyczaj zbiega się to z odpowiednim zmiękczeniem kapusty. Dzięki temu, że gotuje się z grzybami - nabiera pięknego brązowo-bursztynowego koloru, a grzybowy aromat przepełnia całą strukturę.
Dzięki temu, że nie odlewa się wody, cały smak zostaje w kapuście. Dlatego też ważne jest odpowiednie wypłukanie, a czasem i moczenie kapusty przed gotowaniem. Nie ma tu dokładnego przepisu, bo kwaśność trzeba dostosować do swoich upodobań.
Ugotowaną kapustę ściągam z gazu, dodaję masło i doprawiam solą i pieprzem. Można jeść od razu, ale zdecydowanie dobrze jej robi dzień czy dwa w lodówce.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik