Cukinia nadziana ricottą i boczkiem
Lista potrzeb na 2 porcje:
- 1 solidna cukinia - tudzież dwie mniejsze
- serek ricotta (250 g) - do nabycia i w dyskontach
- 200 boczku wędzonego - tego akurat w dyskontach unikam, bo ma skład zbliżony do azbestu...
- garść świeżych liści bazylii - od biedy łyżka suszonej
- sól / pieprz
- trochę bułki tartej - tak ze 2-3 łyżki
- kapka oliwy
- 1 jajko
Cukinia w dłoń i wzdłuż na pół. Trzeba zrobić miejsce dla farszu wywalając jej bebechy. Ten gąbczasty środek z pestkami - zwłaszcza w przerośniętych sztukach - i tak nie ma właściwie smaku.
Wydrążone połówki maziam oliwą, lekko solę i pakuję do piekarnika - 200 stopni - grzałka góra/dół - małe cukinie na jakieś 10 minut, większe - 15.
Farsz to pocięty w kostkę i podsmażony boczek, zmieszany ricottą i bazylią, doprawiony pieprzem i w miarę potrzeb solą - zależy od tego jak słony jest boczek.
Podpieczoną cukinię wypełniam farszem, górę smaruję roztrzepanym jajkiem, sypię dość obficie bułką tartą i z powrotem do piekarnika - na jakieś 20 minut. Jeśli bułka pozostaje blada, można na chwilę włączyć funkcię grillowania albo pokrewną i śliczny rumieniec ją obleje.
Uwaga ogólna - boczku może być więcej niż w przepisie. Zawsze boczku może być więcej. Zawsze.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik