Roladki z cukinii
Na taki zestaw potrzebujemy co następuje:
- cukinia
- boczek w plastrach
- opakowanie serka śmietankowego
- dwie spore łyżki chrzanu
- dwie równie spore łyżki posiekanego koperku
- sól
- świeżo mielony pieprz
Pierwej cukinia na wzdłużne plastry. Najłatwiej przy pomocy obieraczki, no chyba że ktoś akurat jest neurochirurgiem i ma bardzo ostry nóż.
Plastry lekko posolić i zostawić na jakieś pół godziny żeby puściły wodę. W tym czasie można przygotować serek mieszając serek z chrzanem, koperkiem i doprawiając pieprzem i solą.
Mocno już spoconą cukinię wytrzeć papierowym ręcznikiem. Na blachę papier, na papier plastry cukinii, dalej plastry boczku i do piekarnika - 180 stopni - funkcja grillowania - kilka minut. Chodzi o to, żeby cukinia zmiękła nieco tylko, a boczek złapała lekka opalenizna.
Teraz niech chwilę wystygnie, smarnięcie serkiem, zwinięcie, zjedzenie z największą przyjemnością.
Te są dość duże - na jeden raz dla ludzi o raczej szerokim rozwarciu paszczowym. Więc jeśli ktoś obawia się zwichniecia żuchwy - spokojnie można robić z połówek plastrów.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik