MENU...
Facebook

Boczek po chińsku

Boczek po chińsku

Kuchnia chińska - wszystko na drobno, wok, bucha ogień, pssst pssst, stir fry, kilka minut i gotowe. Ale ci zmyślni ludzie czasem poświęcają całkiem sporo czasu by coś zrobić szybko. Dlatego tu spojrzenie na chińszczyznę nieco z boczku. Zwykłego wieprzowego surowego boczku. Kawałek ładny, nieprzytłustawy, półtora kg. Proces przygotowania długi i wieloetapowy, ale potrzebny czas netto nie przeraża.

Pierwej marynowanie.

  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 zgniecione ząbki czosnku,
  • łyżka startego imbiru.

W tym boczek pocięty na kawałki mniej więcej wielkości dłoni (10x20 cm) - powinny taplać się dobę.

Punkt drugi też długi. Tu mięso przez kilka godzin (ok.3-4) gotowane jest nieśpiesznie w ... już widzę te miny - smalcu. Zanim pomyślicie fuj - lubicie pączki? A wiecie w czym smażą je dobre cukiernie? No własnie ;)

Czyli trzeba tak:

  • z mięsa ściągnąć marynatę, 
  • obsmażyć je na niewielkiej ilości smalcu aż się zarumieni, 
  • dodać tyle smalcu żeby przykryło całe mięcho (trzy kostki powinny wystarczyć)
  • i albo na minimalny ogień, albo do piekarnika (130 stopni).
  •  Po 3-4 godzinach wyłączyć i tak zostawić. 
  • Jak wystygnie - tak jak jest - do lodówki. 
Może tak leżeć przez wiele dni. Mamy półprodukt.

I teraz przyspieszamy. Potrzebujesz coś na szybki obiad? Wyciągasz kawałek lub dwa, na kilka minut nad parę - żeby tłuszcz ociekł (jak nie masz parownika - garnek i sitko ogarną temat). Potem doprawienie (na przykład obtomkanie w marynacie z łyżki miodu, dwóch łyżek sosu sojowego, chilli, czosnku, imbiru i cynamonu) i do pieca - kilka minut w 180 stopniach dla zagrzania i karmelizacji.

I patrzcie na zdjęcie. Widzicie ten kolor i konsystencję? Nie-do-podrobienia. A tłuste? Oj nie... 

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)