Burger porosołowy
Oczywiście jeśli używa się bułek kupnych. Własny wypiek - nieco zajmuje - acz uważam, że warto. Można przy okazji napiec więcej, zamknąć szczelnie w pojemniki albo woreczki, siup do zamrażarki, a jak najdzie ochota - kilka chwil w piekarniku i jest jak nowa. Tutaj znajdziecie mój przepis na burgerowe bułki.
Teraz wypełnienie. Najpierw mięsiwo. Tu było tak i wystarczyło na 4 porcje:
- mięso obrane z 2 kurczaczych ud, 2 skrzydełek i korpusu - gdyż na tymże gotował się bulion
- 1 łyżeczka gotowej przyprawy gyros-kebab
- 1 łyżeczka papryki wedzonej w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół szklanki rosołu
- duża szczypta soli
- łyżka oliwy - może być olej
Faza wstępna to poszarpanie mięsa. Czyli obrać z kości - po widelcu w każdą dłoń i jazda. Potem patelnia - tłuszcz - dość mocne grzanie - mięso - przyprawy i niech się dobrze przysmaży żeby miejscowo zrobiło się chrupiące. Na koniec dolewka bulionu - od razu właściwie mięso go wchłonie i nabierze nieco wilgoci. Gotowe.
Z dodatków jest jeszcze cebula marynowana - o taka (kliknij), pomidor, korniszon i improwizowany sos tysiąca wysp:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- łyżka musztardy
- plaśnięcie sosu siriracha - może być cokolwiek innego pikantnego
- garść pociętej na drobno zielonej dymki
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik