MENU...
Facebook

Dyniowe curry z ciecierzycą

Dyniowe curry z ciecierzycą
A jeśli ktoś uporczywie twierdzi, że obiadem bez mięsa "się nie najesz", niech tylko spróbuje tego i... zmieni zdanie. Nieprzyzwoicie wręcz łatwe, a i roboty przy tym niewiele. Co prawda wygląda jak jedzenie dla niemowląt, ale nadrabia smakiem, a przy odpowiednim podaniu i wizualnie daje radę.

Dynia ogarnia kremowość sosu, ciecierzyca pożywność i chrupkość, a całość podbita czosnkiem, mlekiem kokosowym i indyjsko-tajskimi przyprawami jest ogólnie wspaniała. 

Skład na 4 porcje:

  • 400 g ciecierzycy w zalewie - albo suszonej, namoczonej i ugotowanej
  • 500 g dyni - najlepiej piżmowej albo hokkaido
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • główka czosnku
  • 2 łyżki pasty np. massaman curry albo tikka masala
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • nieco oliwy
  • trochę zieleniny - wedle uznania kolendry, pietruszki albo dymki 
  • sól

Jako że pieczona dynia jest jakieś czterdzieści sześć razy lepsza od przygotowanej w inny sposób, a pieczona ciecierzyca jest chrupka i pyszna - zaczniemy od piekarnika.

Ciecierzycę odsącz, chluśnij ją niecnacznie oliwą, dopraw solą i papryką wędzoną. Dynię pokrój na paski czy jak tam chcesz i obierz, choć skóry można pozbyć się i po pieczeniu. Generalnie jest jadalna, ale nie rozpada się i zaburza fernkszuja sosu.

Dynię też maźnij oliwą. Wszystko razem z czosnkiem (całą główką) wpakuj na blachę i do piekarnika. Około 170 stopni - termoobieg, jakaś godzina. Ciecierzyca powinna być spieczona i chrupiąca, a dynia i czosnek miękkie. Czosnek wyciśnij z łupinek )(wystarczy przeciąć w pół i wycisnąć jak pastę z tubki). Rozgnieć go widelcem. Dynię potraktuj analogicznie. 

Cebulę pociachaj w kosteczkę. W głębokiej patelni rozgrzej kapkę oliwy. Podsmaż cebulę. Dodaj dynię, czosnek, mleko kokosowe, kurkumę i pastę. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego sosu i gotuj na niewielkim ogniu żeby trochę odparowało. Kiedy konsystencja jest ok., dodaj ciecierzycę, wymieszaj i w zasadzie gotowe. Przy podawaniu sypnij tylko zieleniną - generalnie kolendra rządzi, ale niektórzy nienawidzą, więc jak-kto-woli.

Dla pewnego urozmaicenia upiekłem trochę więcej dyni - przy czym kilka kawałków wyciągnąłem trochę wcześniej z piekarnika (tak żeby były miękkie, ale jeszcze się nie rozpadały) i podsmażyłem na kapce oliwy jak steka.  

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania. 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)