Groszek z marchewką
Głownym założeniem mojej filozofii kuchennej jest wydobywanie głębokich, wielopoziomowych smaków z nawet z pozoru dań prostych i oczywstych. Do tego celu świetnie nadają się wszelkiego rodzaju buliony i wywary, które sprawiają, że każdy smak jest jak ogry - znaczy ma warstwy. I to jest coś, czego glutaminian i przyprawy na nim oparte nie załatwią, bo one spłaszczają naturalny smak jedzenia przykrywając go swoim jak ciężką kołdrą...
Taką więc zwykłą-niezwykłą marchewkę z groszkiem robię tak:
- marchew świeża - 250 gramów - obrana - pokrojona w kostkę,
- groszek niby-świeży-ale-z-mrożonki - również 250 gramów - niestety w moich okolicach nawet w sezonie trudno o świeży groszek, a jak jest to w cenie palladu,
- szklanka bulionu - warzywnego lub lekkiego drobiowego, ale rosół też jest ok
- łyżka masła
- łyżeczka mąki kukurydzianej - może być i pszenna, ale tak jest lżej, a i bezglutenowo jeśli ktoś nie może lub nie chce.
- sól / pieprz
Wjazdowe nowości zawsze na facebookowym profilu - zapraszam do polubiania - klik
________________________________________
Planujesz domową imprezę? Szukasz pomysłu na menu, które oczaruje gości? Jednocześnie nie masz ochoty na spędzenie wielu godzin w kuchni...
Tutaj jest wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Pięć gotowych menu, które zaskoczą, zachwycą i umilą każde domowe przyjęcie. Bogate, nietuzinkowe i estetycznie podane pyszności doskonale wpiszą się w każdą rodzinną uroczystość czy spotkanie towarzyskie.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! Spróbuj! Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni!