Krakersy zakwasowe
Pieczywo na zakwasie to naprawdę inny poziom świata. Wymaga czasu, atencji i umiejętności, ale w smaku i jakości oddaje z nawiązką wszelkie włożone weń trudy. Polecam. Oczywiście potrzebny jest zakwas. Wciąż brakuje mi kompetencji by proces jego prowadzenia opisywać - na pewno znajdziecie w internecie czy literaturze solidne źródło na ten temat.
Zakwas to jak domowe zwierzątko. Mój nazywa się Stefan i mieszka w słoiku na dnie lodówki. Generalnie bezproblemowy, ale karmić trzeba dość często.
A jeśli karmi się często, a piecze rzadko - Stefan rośnie i słoik robi się za ciasny.
Pomysłem na spożytkowanie są niniejsze krakersy. Potrzebne jest:
- 250 gramów zakwasu żytniego, pszennego lub mieszanego - może być "głodny", prosto z lodówki
- 250 gramów mąki pszennej - może być dowolna właściwie - od najczystszych zerówek po pełnoziarniste
- pół łyżeczki soli
- opcjonalnie suszone zioła - na przykład oregano
- mniej więcej 50 ml wody bo konkretna ilość zależeć będzie od gęstości zakwasu i użytej mąki.
Do miski wsypuję mąkę, sól, zioła, dodaję zakwas - mieszam i po trochu dodaję wody. Czasem wystarczy jej kapka, czasem znacznie więcej niż rzeczona pięćdziesiątka. Zagniatam na gładkie, sprężyste ciasto - w konsystencji trochę twardsze od pierogowego.
Ciastową kulę wkładam do woreczka i zostawiam na godzinę czy dwie. Potem wałek w dłoń, ciasto dzielę na pół, bez podsypywania maką wałkuję już na papierze do pieczenia. Cienko jak tylko się da.
Rozwałkowany placek smaruję oliwą i sypię nieznacznie solą dość grubo mieloną. Potem radełko, wycinanki i do piekarnika. 170 stopni - grzanie góra/dół - około piętnastu minut. Tu trzeba uważać bo piekarniki są charakterne i każdy piecze wedle swojej woli. Przy pierwszym wsadzie warto więc na bieżąco kontrolować sytuację.
Potem pozostaje już tylko ostygnięcie i schrupanie.
________________________________________
Lubisz zupy? Szukasz pomysłów na wspaniałe smaki i nowe, nietuzinkowe połączenia?
Kliknij i zobacz wjazdowe kompendium zupowarnictwa: e-book "Świat ...jest do... Zupy".
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik