Pekińska zupa z kaczki
Można ją przyrządzić na dwa sposoby i w obu jest ekstra.
W pierwszej wersji gotuję rosół z kaczki. Kupuję całą, wykrawam piersi - do użytku w innym czasie - i ściągam skórę w niej jednak pokłady tłuszczu są nieco zbyt bogate. Do reszty dodaję włoszczyznę, liście laurowe, kulki ziela, 2 goździki, 2 łyżeczki soli, zalewam 3 litrami zimnej wody i gotuję na malutkim ogniuu 4-5 godzin. Rosołek jak ta lala.
Jeśli nie czujesz się na siłach w rozparcelowaniu całego ptaka śmiało możesz użyć porcji rosołowej z kaczki i dwóch ud nabytych osobno.
Do drugiego etapu przechodzą:
- 1,5 litra czystego rosołu z kaczki
- mięso obrane z rosołowych kaczych ud i korpusu
- ok. pół kg posiekanej niezbyt drobno kapusty pekińskiej
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka ziaren sezamu
- pół łyzeczki posiekanej świeżej papryczki chilli
Do gotującego się bulionu należy wrzucić wszystko oprócz sezamu i gotować - kilka minut - do kapuścianej miękkości. Ja lubię jeszcze lekko chrupiącą więc 7-8 minut to max. W tym czasie na suchej patelni prażę sezam - ogień mały i chwil kilka bo wystarczy chwila i sezam pali się jak rajstopy w ognisku. Do ugotowanej zupy dosypuję ziarna sezamu i gotowe.
W wersji 2 użyć można klasycznego rosołu albo wywaru warzywnego. Wtedy jednak zamiast w uda zaopatrzyć należy się w 2 kacze piersi, pozbawić je skóry i pokroić w kostkę. Kostkę tę jako pierwszą wrzucić do czystego rosołu, gotować do organoleptycznego stwierdzenia, że kaczka jest już odpowiednio miękka - około kwadransa winno być ok. Wtedy dorzucić resztę i postępować jak w wersji pierwszej.
Zupina ta jest raczej łagodna, więc jak kto lubi poziom ostrości vifona zawsze można doostrzyć świeżą chilli, sosem paprykowym czy żyletkami nawet - i tak mniej zdemoluje żołądek :D
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!