Pieczone ziemniaki z raclette i boczniakami
Robisz tak. Bierzesz w ilościach odepowiadających liczbie spożywających i przepastności ich żołądków:
- ziemniaki
- boczniaki
- cebulę lub wiele cebul
- ser - tu raclette - to taki ser, który jest dość drogi, ale jak się wyhaczy w promce to warto, alternatywnie może to być inny ser i też będzie ok
- ciut oleju albo oliwy (ja wolę)
- sól, pieprz
- opcjonalne przyprawy do ziemniaków - np. oregano, tymianek i papryka wędzona
No i rach-ciach. Ziemniaki obierasz, kroisz w grube plastry, srobisz oliwą/olejem, doprawiasz i siup na jakieś 40 minut do piekarnika - 200 stopni.
Cebulę ciachasz - podsmażasz. Grzyby tak samo. Jedno i drugie doprawiając jeno solą i pieprzem.
W dowolnym naczyniu do pieczenia układasz upieczono na złoto ziemniaki, grzyby i cebulę. Nakrywasz serową kołderką i zapiekasz z kwadrans w 180 stopniach.
Może jeszcze tylko ciut jakiejś zieleninki dla złamania wizualnej monotonii i proszę siadać.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania.
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik