Precle
Się okazało, że precle i obwarzanki - dwa bratanki - czy jakoś tak :) I choć jedne kojarzą się hejnałem i lajkonikiem, a drugie jodłowaniem i paniami w zielonych spódniczkach z wielkimi kuflami - ciasto i sposób przyrządzania są w zasadzie tożsame.
Potrzebujemy:
- pół kg mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- paczkę drożdzy suszonych albo 20 gramów drożdży świeżych
- łyżeczkę cukru
- łyżeczkę soli
- dużą łyżkę masła - 50 gramów
- trzy łyżki sody oczyszczonej
- jajko
- sól
a potem jeszcze:
Zawijanie to niezła zabawa. Chwilę musiałem pokombinować. Nie mam córki więc zaplatanie warkoczyków to tak bardziej od strony teoretycznej :D Ale udało się - wyglądają nawet jak precle - może troche jak widziane w gabinecie luster - ale precle.
Trzeba zwinąć tak jak na środkowym zdjęciu, a potem końce pociągnąć w dół w stronę dolnego łuku ciasta - wywijając to poskręcane miejsce na drugą stronę. Niezły bełkot co? Ale rozrysowałem to jak Jacek Gmoch u szczytu kariery :)
Proces obejmuje gotowanie, dlatego poukładałem je na kawałkach papieru do pieczenia. Łatwiej wtedy przenieść i umieścić je w wrzątku.
Tu spora dyferencja od drożdżowych kuzynów - zwinięte precle odstawia się na godzinę do lodówki. Potem nacięcie na dolnej częsci (JG pokazał jak :) ) i do wrzątku przyprawionego 3 łyżkami sody oczyszczonej. I dosłownie po 10-15 sekund z każdej strony i na blachę do pieczenia.
Piekarnik rozgrzany do 220 stopni - grzałka góra/dół. Do środka warto wsadzić jakieś naczynie z wrzątkiem żeby parowało. Jeszcze tylko dokładnie rozbełtanie jajka z łyżką wody, pędzel w dłoń i stylem holenderskich malarzy renesansowych malujemy martwą naturę. (Najwybitniejsze dzieło tego gatunku to "Precle na blasze" pędzla Jana van Os)
Na pomalowane precle - sól - i do piekarnika - około 15 minut. Po tym czasie odwróciłem je i piekłem jeszcze minut 5. Po wyciągnięciu z piekarnika lekko spryskałem zimną wodą dla zwiększenia efektu chrupkości.
I ekstra. I do tego na przykład klasycznie - weisswurst, weissbier, Weiss Janusz.. co tam kto chce.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!