Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą
Oczywiście - jak to do zapiekanki - można wepchać wszystko. Przedstawiona tu to prosta, acz przemyślana konstrukcja. Bardzo fajnie prezentuje się zapieczona na żeliwnej patelni, ale - rzecz jasna - można użyć dowolnego naczynia na żar odpornego.
Lista obecności:
- pół kg ziemniaków - pociachanych na sporawe kawałki
- 1 duża cebula
- 200 gramów pieczarek
- 250 gramów porządnej, uczciwej kiełbasy albo wędzonego boczku, albo jednego i drugiego, albo więcej niż te ćwierć kg - jak kto chce
- sól - wedle woli i smaku
- pieprz - spora szczypta
- 3 jajka
- spora garść startego sera - może być poczciwa gouda czy jaki inny edamski, ale wolę bardziej charakterny cheddar, któryś z rodziny parmezanowatych albo rodzimego oscypka
- łyżka posiekanego świeżego czosnku niedźwiedziego albo łyżeczka suszonego
- łyżka masła, oliwy, albo smalcu - coś do smażenia
- garść szczypioru
Najdłuższa część to gotowanie ziemniaków - mogą być w obiadu dnia poprzedniego, albo gotowane na świeżo - bez znaczenia.
Teraz tak - na patelnię tłuszcz - jak się rozgrzeje pociachana w plastry kiełba tudzież boczek, cebula i pieczarki. Kilka minut smażenia na średnim ogniu żeby nie przyjarać. W międzyczasie doprawienie solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Jak cebula zmięknie patelnia z gazu.
Jeśli ma być zapieczone na patelni - ta winna być żeliwna lub stalowa - żadnych teflonów i plastikowych elementów. Drewniana rączka wytrzyma, ale najlepiej - w miarę możliwości - ją odkręcić.
Jeśli nie na patelni - to jest moment żeby przełożyć usmażone wiktuały do innego naczynia.
Na to wszystko wrzucić ziemniaki, zalać dokładnie rozbełtanymi ze szczyptą soli jajkami, sypnąć szczypiorem, serem i do piekarnika.
Kilka minut w 180 stopniach wystarczy. Można użyć jakiejś fikuśnej funkcji grillowania czy coś takiego.
Na sam koniec - już po zapieczeniu - może się też pojawić jakiś inny nośnik witamin w postaci świeżego pomidora, i konsumpcja prosto z patelni.
________________________________________
Lubisz zupy? Szukasz pomysłów na wspaniałe smaki i nowe, nietuzinkowe połączenia?
Kliknij i zobacz wjazdowe kompendium zupowarnictwa: e-book "Świat ...jest do... Zupy".
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik