MENU...
Facebook

Szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina
Pulled pork - na polski tłumaczy się to szarpana albo rwana wieprzowina. Trochę to dziwne bo ani rwać, ani szarpać się z tym nie trzeba - wystarczy dotknąć. Mięso pod najlżejszym nawet naporem ogłasza całkowitą kapitulację i w swojej miękkości i soczystości pozwala się pochłaniać w ilościach wręcz nieprzyzwoitych.

Najlepiej nadaje się tu łopatka albo tłustsze kawałki szynki. Schab jest ok właściwie tylko dla osób lubiących jeść trociny, za to ciekawe efekty daje takie pieczenie karkówki. Dla golonki i boczku mam taką metodę i jest wybitna :) 

Tym razem robiłem wersję szybką - sześciogodzinną :D Bo przy pulled pork roboty jest wprawdzie malutko, za to czekania jak na infolini do sanepidu. 

W domowych warunkach najlepszym sposobem jest pieczenie. Zasadnicza zależność jest prosta - im niższa temperatura tym dłuższe pieczenie, tym większa też mięsna miękkość i soczystość. Będzie też bardziej różowe. O całej reszcie możnaby doktorat napisać... a i habilitację zrobić :)  

Na początek przygotowanie mięsa. Można:

  • potrzymać ze 2 dni mięso w solance - kopiasta łyżka soli na litr wody
  • marynować dobę na sucho - czyli użyć ulubionych ziół i przypraw - kombinacje są nieograniczone
  • marynować dobę na mokro -  czyli do tych przypraw dodać oliwę i inne płynne składniki jak alkohol, wino, ketchup, sos sojowy, musztardę
  • olać to wszystko i doprawić przy samym pieczeniu 

Czy obsmażać? Można obsmażać, a można nie obsmażać :D  Teoretycznie - jeśli mięso ma trafić w temperaturę poniżej 100 stopni lepiej na surowo, w wyższej temperaturze dobrze jest kilka minut przysmażyć je na patelni.

Czas pieczenia:

  • temp. 70-80 st. - 24 h
  • temp. 90-100 st. - 12 h
  • temp. 110-130 st. - minimum 6 h
  • temp. 140-150 st - 4 h, ale według mnie to już poza definicją pulled pork
Czy przykrywać w czasie pieczenia? Ciekawe zjawisko, przy niskiej temperaturze nie trzeba i mięso wcale w środku nie wyschnie. Przykryte puści więcej wody i zrobi się pooled pork, ale to też dobrze, bo wystarczy zagęścić i jest fenomenalny sos. 

Zrobiłem szynkę - prawie 2 kg Marynata - 2 łyżki oliwy, łyżka papryki wędzonej słodkiej, łyżeczka sosu siriracha, 3 łyżki sosu sojowego, 4 grubo posiekane ząbki czosnku. Marynowała się 12 godzin. Wyciągnąłem 2 h przed pieczeniem w celu ocieplenia. Ściągnąłem nadmiar marynaty, obsmażyłem, posoliłem, oblałem marynatą, w której spędziła noc i wpakowałem pod przykryciem do piekarnika - 120 stopni - 6 godzin. Po tym czasie kawałka już się nie da przenieść w całości. 

Wpakowałem to boskie mięcho do burgera. Bułki upiekłem takie. Wieprzowinie towarzyszyły plastry ogórka kiszonego i pomidora oraz nieco startego sera provolone.

W burgerze były też placuszki gryczane usmażone z pozostałej z dnia poprzedniego kaszy gryczanej zmieszanej z jajkiem i łyżką mąki :) A także sos miodowo-musztardowy - 4 łyżki musztardy stołowej, łyżka miodu i kleks sosu siriracha (ale dowolna pikanteria być może). Było.... dooooooooobre #siwydym   

A jako że kawał spory, reaktywował się w kolejnej porze obiadowej z pieczonymi ziemniakami i wyżej rzeczonym sosem   #dymrównieżsiwy

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)