Boczek długopieczony
Przyrządzanie jest trójfazowe. Faza pierwsza to marynowanie. Nie jest absolutnie konieczna, ale dodaje aromatów. Zdecydowanie przede wszystkim potrzebny jest boczek ze skórą, ale raczej kawał niż kawałek - ten miał 2,5 kg.
Druga ze spraw koniecznych to ostry nóż. Żeby zapewnić przyszłe ujście tłuszczowi oraz chrupkość skóry trzeba ją ponacinać. W paseczki, krateczką, a jak ktoś ma wyjątkowe zdolności to i rozetę można wyciąć.
Marynata jest już bardziej uznaniowa - tu były 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka papryki wędzonej, łyżka suszonego tymianku, łyżka suszonego rozmarynu. Natarcie i do lodówki na noc całą najlepiej.
Faza druga - pieczenie. Ale nie ma co brutalnie pchać mięsa do piekarnika. Wpierw należy mu dać godzinikę, żeby sobie poleżało w temperaturze pokojowej i nieco się ogrzało. Potem je posolić przygotować mu posłanie - tu nadadzą się dowolne skrawki dowolnych warzyw jakie są pod ręką, to i tak będzie niejadalne. Na koniec jeszcze dopełnienie rozkoszy - piwo - ciemne/jasne - jakie kto lubi. Wystarczy, żeby piwo przykryło dno. Boczek nie ma się w tym pławić, a zażywać warzywno-piwnego saunowania. Rzecz ważna - skórą do góry.
Bo teraz nieboraczek wystawiony będzie na ciężką próbę. Piekarnik240 stopni - grzałka góra/dół. I tak około 45 minut. Uwaga przy otwieraniu piekarnika, bo para bucha jak u Tuwima w lokomotywie.
Po tym czasie czas na fazę trzecią. W niej następuje obniżenie temperatury do 140 stopni. Mięso teraz już nie powinno moczyć się od dołu. Siup więc je na kratkę i na wyższy poziom. Do warzyw można dolać resztę piwa, sobie otworzyć drugie, bo teraz trzeba poczekać. Ze trzy godziny. Za to potem... o ludzie...
Przepis pochodzi z e-booka "Wjazd na imprezę: Zimno-Ciepło", który znajdziecie klikając o tutaj. Dzięki wygodnemu e-bookowi w formacie PDF bez problemów samodzielnie i w krótkim czasie przygotujesz menu na domową imprezę lub przyjęcie zawierające:
alternatywnie: rolada z polędwiczki wieprzowej albo kurczaka / sakiewki ze schabu / ratatouille / tarta z warzywami
W wjazdowej ofercie takze cztery inne menu imprezowe. Wszystkie są o tu - klik.