Smażony ryż z mięsem z rosołu
Proporcje nie są szczególnie istotne. W składzie też można śmiało rekonstruować. Chodzi o pewną ideę generalną. a jest to mniej więcej tak:
- ryż - ugotowany i wychłodzony, byle nie rozgotowany, bo zrobi się dżem
- mięso - tu jest kaczka porosołowa, ale w sumie nada się każdy rodzaj ugotowanego albo upieczonego mięsa
- papryka - pociachana w kostkę
- pęczek dymki - cebulki i szczypior osobno, acz jedno i drugie tamże pociachane
- zielona fasolka - cięta, ugotowana
- opcjonalnie inne warzywa jak marchewka, cukinia, kukurydza
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- garść posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
- 3-4 posiekane ząbki czosnku
- pół papryczki chili - drobno pociachanej, chyba że jest bardzo ostra, to mniej, chyba że lubisz pieczenie, to więcej, alternatywnie pikanteria w innej formie - np. w proszku albo płynie
- łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- chlup sosu sojowego - ok. 2 łyżek - im jaśniejszy tym lepiej, ciemny sos sprawi, że nasz ryż będzie wyglądał jak papa do uszczelniania dachu
Wok albo głęboka patelnia. Tłuszcz. Solidna rozgrzewka. Na to papryka i cebulka. Po mniej więcej minucie fasolka, mięso, czosnek, imbir, chili. Chwila smażenia i ryż. Zaraz potem sos sojowy i kurkuma. Wymieszać, posmażyć jeszcze chwilę. Na koniec orzeszki, zielone części dymki i gotowe. Może jeszcze kapka sezamu i kiełków dla wizażu.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik