MENU...
Facebook

Polędwiczka faszerowana w cieście francuskim

Polędwiczka faszerowana w cieście francuskim
Fajna taka na proszony obiad czy inną okazję, lub też zupełnie bez okazji. Zasadniczo elegancka, niepospolita, interesująca wizualnie i smakowo. Generalnie przymiotniki można by jeszcze długo mnożyć. Choć może lepiej po prostu zrobić, bo robi się naprawdę po prostu. 

Przy tym wszystkim opcja raczej budżetowa - bo choć polędwiczka nie jest tania, to w tej formie niezwykle wydajna i z pół kilograma można zrobić porcje dla 5 osób. 

 Skład: 

  • pół kg polędwiczki wieprzowej 
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 g szynki dojrzewającej - szwarcwaldzkiej na przykład
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka masła albo oliwy
  • rolka ciasta francuskiego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 jajko 

Zacznijmy od farszu. Na patelnię kapka ww. tłuszczu, rozgrzewka, na to posiekany czosnek, po minucie smażenia na średnim ogniu - szpinak. Chwila-moment, niech tylko zwiotczeje, szczypta soli i gotowe. Jest w szpinaku taki punkt krytyczny smażenia, po przekroczeniu którego puszcza wodę. Jeśli tak się u Ciebie wydarzyło - na sitko i niech okapie.

Teraz mięso. Polędwiczkę czyszczę z błon i innych takich. Tnę w poprzek na 3-4 centymetrowe plastry i rozbijam na cienko. To bardzo delikatne mięso i zdaję sobie sprawę, że da niektórych takie okładanie go tłuczkiem to jak kopanie szczeniaka, ale... no cóż... konwencja wymaga, a sztuka nie uznaje kompromisów... 

I teraz tak. Na blasze do pieczenia połóż kawałek aluminiowej folii. Na nim rozłóż szynkę - jak na zdjęciu poniżej - tak żeby plastry nieco zachodziły na siebie. Na szynce tetris z rozbitych plastrów polędwiczki, sól, pieprz, przez środek szpinak i pomidory. W nagłym przypływie hojności można dodać grubo posiekanych orzechów albo migdałów. 

Trzeba to jakoś zwinąć w roladę, ale dzięki folii, na której to leży - nie powinno sprawić kłopotów. I tak w całości do piekarnika - 200 stopni - 10 minut. 

Na tym etapie mamy półprodukt. Można działać od razu dalej, albo zostawić na później, nawet na następny dzień - co jest mile widziane przy domowych uroczystościach gdy chcesz przygotować coś wcześniej zostawiając na ostatnią chwilę tylko wykończeniowe szlify.

Na papierze do pieczenia rozłóż płat ciasta francuskiego. Na nim ułóż podpieczoną roladę. Można spleść w jodełkę albo po prostu owinąć całym płatem ciasta, albo wykombinować coś jeszcze urodziwszego. 

Na koniec jeszcze pędzelek w dłoń. Ciasto od góry maźnij rozbełtanym jajkiem i do piekarnika. Około 20 minut w 200 stopniach - tak by ciasto się ładnie zrumieniło. 

Po wyciągnięciu z pieca dobrze jest dać roladzie jeszcze chwilę na odsapnięcie - łatwiej się kroi, a kroi się tu naprawdę kawał dobrego jedzenia. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)