MENU...
Facebook

Chutney z rabarbaru

Choć siedzi cichutko na samym dole, gwiazdą tego dania jest chutney z rabarbaru. Wspaniała kwaskowatość rdestowatych, podbita pikanterią chilli i imbiru, stonowana miodem i tonąca w rumie. Doskonała sprawa do mięsiw wszelakich od ryb po wołowinę najprzedniejszą. Jeśli planujecie grilla - to jak znalazł.

  • pęczek rabarbaru - 6 łodyg
  • 6 łyżek miodu - ale ilość zależna jest od kwaśności rabarbaru - w wersji tańszej i mniej zdrowej może to być cukier trzcinowy
  • tarty imbir - kawałek wielkości ryjówki aksamitnej :)
  • 50 ml rumu lub innego dobrego alkoholu (w sumie prawie każdy jest dobry)
  • 2 łyżki przyprawy "5 smaków", ale najważniejsze są w tym nuty cynamonu i goździków więc jak macie pomielone to śmiało
  • łyżka masła
  • łyżka sosu sojowego
  • kilka kropel ostrego sosu chilli albo łyżeczka posiekanej drobno papryczki

Na maśle - ma małym ogniu smażyłem pokrojony rabarbar aż się rozpadł na dżem. Wtedy dodałem całą resztę, posmażyłem jeszcze trochę i było. Jak macie krem balsamiczny to można plasnąć trochę - super pasuje. Moim zdaniem taki chutney najlepszy jest na zimno.

Podany w stylu surf&turf - z polędwiczką wieprzową, krewetkami i zieleniną.

Polędwiczka marynowała się w occie balsamicznym i czosnku przez 2 godziny. To delikatne mięso więc długie marynowanie nie jest potrzebne. Potem pociąłem ją na plastry. Usmażyłem na kapce oliwy po dwie minuty z każdej strony soląc pod koniec smażenia. W przeciwieństwie do steków wołowych, wieprzowina nie może być krwista - kwestie sanitarne i takie tam. Tu znajdziecie sposób jak zbadać czy mięso jest wysmażone bez przecinania go (klik)

Na drugiej kapce oliwy ok. pół minuty podsmażyłem ząbek czosnku (przecięty tylko na pół) i rzuciłem nań krewetki. Według mnie idealne są kilka sekund po tym jak zmienią kolor z szarego w różowy. Jeszcze tylko trochę sałaty - tak dla pięknego wyglądu - dania i własnego.

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)