Sałata z szynką i krewetkami
Niniejsza sałata wystąpi w składzie (ilości nie są istotne)
- krewetki - mogą być z mrożonki, przy czym zawsze używam surowych, nigdy blanszowanych
- szynka dojrzewająca - parmeńska, szwarcwaldzka, serrano, prsut lub podobne
- jajka na twardo
- awokado
- sałata - rukola, roszponka, miks, dowolność pełna
- pomidorki
- czosnek
- kapka oliwy
- sól
Dressingi alternatywnie:
1. Oliwa i ocet balsamiczny zmieszany w proporcjach 3:1 (na trzy łyżki oliwy, 1 łyżka octu) + ciut pieprzu i soli
2. Majonez i jogurt naturalny w proporcjach 1:1 + zgnieciony ząbek czosnku
Na rozgrzaną patelnię wlewam dosłownie kapkę oliwy. Na małym ogniu smażę szynkę - do minuty z każdej strony. Ściągam szynkę, a na patelnię wrzucam czosnek i po chwili lub dwóch obrane krewetki. Lekko solę, smażę je też z minutę z każdej strony i już (przeciągnięte, gumowate krewetki to zło).
Składniki układam na talerzach albo półmiskach, obficie skrapiam dressingiem, oprószam świeżo zmielonym pieprzem, proszę siadać, smacznego.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik