MENU...
Facebook

Czerwona kwaśnica

Czerwona kwaśnica
I tak pewnego dnia w obliczu przeważąjących sił wroga, mój system immunologiczny podszedł do tematu jak armia czeska i postanowił skapitulować. Ale jest spoko, można poleżeć, a moja farmaceutka powiedziała żebym wieczorem pił gorącą herbatę obficie skropioną czymś mocniejszym - cudowna kobieta. W ogóle potrzeba dużo płynów i witamin - wniosek - kwaśne zupy.

Eksperymentalnie zakisiłem czerwoną kapustę - w taki sposób.  Inny smak, ciekawy, łagodniejszy. Rzecz jasna zakisiłem zanim moja odporność zrobiła sobie ferie. Kapucha na fermentację z tydzień potrzebuje. Ale fajnie się zbiegło.

Skład:

  • 1,5 kg wędzonych kości albo innej wędzonki
  • 250 gramów wędzonego boczku
  • pół kg czerwonej kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 250 gramów dobrej kiełbasy
  • sól, pieprz 
  • opcjonalnie łyżka octu jabłkowego (czerwona kapusta jest mniej kwaśna od białej)  

Zrobiłem wywar tylko na wędzonych kościach - znaczy się przez 2 godziny na małym ogniu gotowalem je w 3 litrach wody. Do wywaru na wędzące nie dodaję liści czy kulek ziela bo uważam, że przez ten intensywny wędzony smak i tak się nie przebiją - chyba że mam świeże liście laurowe - bo one jeszcze mają sporą siłę przebicia w przeciwieństwie do suszonych.

Potem kostyrki wyciągnąłem (ukradkiem ogryzając mięsiwo). W wywarze ugotowałem kapustę, podbiłem kapką octu jabłkowego, dorzuciłem przesmażoną kiełbasę, cebulę, boczek wędzony i mięso obrane z tych kości z wywaru (którego nie zdążyłem spałaszować). Pogotowałem jeszcze ok 10 minut. Z solą ostrożnie - te wędzone elementy mają dość duży poziom zasolenia, a i kapusta jest już nieco słona. Za to sypnięcie pieprzem zawsze dobrze zrobi.

Podałem (sam sobie) z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach (obranymi rzecz jasna) i dekoracyjnym wiecheciem pietruszki.

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę? Szukasz pomysłu na menu, które oczaruje gości? Jednocześnie nie masz ochoty na spędzenie wielu godzin w kuchni... 

Tutaj jest wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Pięć gotowych menu, które zaskoczą, zachwycą i umilą każde domowe przyjęcie. Bogate, nietuzinkowe i estetycznie podane pyszności doskonale wpiszą się w każdą rodzinną uroczystość czy spotkanie towarzyskie.

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne. 

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! Spróbuj! Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)