MENU...
Facebook

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona
To moja metoda kiszenia kapusty inspirowana kimchi. Jest trochę inna ale działa. Szczególnie przydatna kiedy kisi się w ilościach znacznie mniejszych niż hurtowe.  

Szatkuję kapustę dość cienko, płuczę i zasypuję sporą ilością soli niejodowanej - najlepiej gruboziarnistej. Sporą to znaczy ze 3-4 łyżki na główkę.

Zostawiam tak na godzinę - wiotczeje wtedy jak skóra bez kolagenu i po dokładnym przepłukaniu i mniej dokładnym osuszeniu - już bez dodatkowego solenia - łatwo układa się w słoiku.

A to dość istotne, żeby była ubita, bo fermentacja nie lubi powietrza. Kapucha szybko puszcza wodę, a potem sporo gazów - dlatego warto raz dziennie poubijać to albo podziobać patyczkiem żeby odbąbelczyć. I tak po tygodniu jest lodzio-miodzio, jak kwasowość odpowiednia wystarczy zakręcić i schować w chłodniejsze miejsce.

Robię tak w trzylitrowym słoju i świeża kapucha zawsze pod ręką.

 Potem surówki (kliknij) , kapusta z grzybami (też kliknij)  , z grochem (albo tutaj), albo zupa wspaniała (tu też możesz kliknąć)

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)