Pierożki filo
Jestem absolutnie przekonany, ba... dam każemu głowę uciąć, że to będzie hit dowolnej domowej imprezy czy przyjęcia. Wygląda to mniej więcej tak - najpierw zaciekawienia - ooo, a co to? ... próba... hmmm, ekstra.... a potem już jakoś tak się bierze i się zjada i łapczywie rozgląda czy nie leżą czasem jeszcze na innych sektorach stołu.
Wystarczy niewiele. Zacznijmy od istoty pierożka. Potrzebne jest:
- ciasto filo - można je kupić pakowane jak francuskie niemal w każdym markecie
- 100 ml mleka
- łyżka oliwy
- pędzel
W wielu przepisach zaleca się smarowanie ciasta filo oliwą. Zdecydowanie jest bardziej błyszczące i mocniej chrupie, ale cieknie jak dziesięcioletni diesel, a to nie jest zbyt przyjemne uczucie. Do zmiękczania ciasta używam więc mleka z niewielką dolewką oliwy.
Arkusz tnę wzdłuż na 3 równe pasy. Teraz pędzel w dłoń - dowolny - może być i do malowania ścian, byle go przepłukać przed użyciem. Niezbyt obficie maluję pasy - nakładam farsz i zwijam tak, jak w filmach składają amerykańską flagę.
Wjazdowe nowości zawsze na facebookowym profilu - zapraszam do polubiania - klik
A do środka - co kto chce.
- przesmażone pieczarki z startym cheddarem albo innym "żółtym" serem
- świeży szpinak, podsmażony na maśle z czosnkiem, z późniejszym dodatkiem sera pleśniowego, oczywiście rewelacyjnie zadziała klasyczne połączenie szpinaku z fetą, ale pleśniowy bardzo urozmaica i nadaje niepowtarzalnego charakteru,
- pieczona papryka z pomidorami suszonymi
Jeśli już nafaszerowane - to hop do pieca - 180 stopni - grzałka góra/dół - około 20 minut - przy czym oczywiście sprawdza się stare prawidło, że jak jest czarne - znaczy pieczone za długo. Zdecydowanie polecam papier do pieczenia zwłaszcza przy mokrym farszu.
I teraz wyobraźcie sobie ten trzask pękających pod naporem uzębienia kolejnych warstw ciasta, aż do pełnego smaku, wyrazistego, wspaniałego nadzienia...
Przepis pochodzi z e-booka "Wjazd na imprezę: Zimno-Ciepło", który znajdziecie klikając o tutaj.
Przepis pochodzi z e-booka "Wjazd na imprezę: Zimno-Ciepło", który znajdziecie klikając o tutaj. Dzięki wygodnemu e-bookowi w formacie PDF bez problemów samodzielnie i w krótkim czasie przygotujesz menu na domową imprezę lub przyjęcie zawierające:
alternatywnie: rolada z polędwiczki wieprzowej albo kurczaka / sakiewki ze schabu / ratatouille / tarta z warzywami
W wjazdowej ofercie takze cztery inne menu imprezowe. Wszystkie są o tu - klik.