Pęczaella z pieczarkami

Z pęczakiem długo się nie lubiłem. Głownie z powodu konsystencji. Taką gryczaną po prostu się zjada, a tu człowiek musi mielić żuchwą mordując się z każdym pękatym ziarenkiem. To jednak spowalnia jedzenie, a wolne jedzenie jest zdrowsze. No i pęczak jest smaczny, fajnie chłonie smaki, a i czyni strawę naprawdę solidną.
Czas przygotowania: do 40 minut
Skład na 4 porcje:
- szklanka pęczaku czyli jakieś 200 gramów
 - 300 gramów pieczarek
 - mała garść suszonych grzybów
 - 1 cebula
 - 2 drobno posiekane ząbki czosnku
 - 0,7 litra bulionu warzywnego
 - nieco oliwy do smażenia
 - pęczek pietruszki
 - sól, świeżo mielony pieprz
 
Zasadniczo ważnym elementem paelli jest szafran - jednakże przez ten mocno grzybowy aromat i tak się nie przebije więc możemy sobie go darować.
Cebula na drobną kostkę. Z pieczarkami połowicznie - połowa pokrojona w duże plastry albo na połówki - druga połowa pociachana na dość drobno. Suszone grzyby trzeba przy pomocy blendera przerobić na pył. Jeśli używasz blendera ręcznego dobrze zasłonić naczynie, w którym się blenduje grzyby jakąś ściereczką czy coś bo skubane mają tendencje ucieczkowe. 
Teraz patelnia z grubym dnem - nieco oliwy - mocne grzanie - i cebula. Po minucie drobno pokrojone pieczarki i czosnek. Ważne żeby ogień wciąż był duży - inaczej pieczarki puszczą wodę i zrobią się czarne. Jeszcze ze dwie minuty smażenia i można dosypać wypłukany uprzednio pęczak. W ogóle kasze i ryż powinno się płukać przed gotowaniem.    
Niech się kasza chwilę posmaży - 2-3 minuty - wtedy dorzuć grzybowy pył, dużą szczyptę soli, trochę świeżo zmielonego pieprzu i dolewka wrzącego bulionu. Teraz zmniejsz ogień. Bez przykrycia winno pogotować się około 5 minut. W tym czasie na drugiej patelni przesmaż na kapce oliwy pozostałe pieczarki - tak zeby złapały ładną opaleniznę.
Po rzeczonych 5 minutach dodaj pół pęczka posiekanej pietruszki, zamieszaj, na górę dorzuć przesmażone pieczarki, na patelnię pokrywka, ogień malutki i jakieś 15-20 minut powinno się tak dusić. Generalnie do miękkości kaszy i redukcji płynu. Jeśli pęczak wypił wszystko, a wciąż jeszcze jest twardawy - dolej kapke wody albo bulionu. Jeśli jest mięki, a płynu wciąż dużo - odkryj i gotuj aż płyn odparuje. 
Na koniec jeszcze posypka z drugiej połowy pęczka pietruszki i jest.  
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik




            	