Placki z cukinii i patisona
Ziemia POD Wójtowianka obrodziła. Trochę się warzywnych różności nazbierało, a placki to zawsze dobry pomysł.
Oczywiście zestaw warzyw jest absolutnie modyfikowalny. Czegoś może być więcej, czegoś mniej. Sam patison, albo tylko cukinia. Podane proporcje mają charakter wyłącznie poglądowy. Na 12-14 sztuk to będzie mniej więcej tak:
- spora cukinia - ok. 1 kg
- patison - też coś koło tego
- marchewka - duża lub małe w liczbie mnogiej - ze 300 gramów
- kilka ziemniaków - czyli +- 500 gramów - nadają plackom lepszej chrupkości
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki - pszenna, kukurydziana albo jaką kto woli
- łyżeczka suszonego majeranku lub nieco świeżego
- 2 zmiażdzone ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
I patison i cukinia - kiedy są duże zazwyczaj mają gąbczasty środek ze spormi pestkami. Dążę więc do wydrążenia. Patisona - jeśli ma twardą skórkę - a zazwyczaj ma - obieram. Warzywa te mają w sobie ogrom wody. Dlatego też trę je na dużych oczkach, dość obficie solę i odstawiam na sitku na co najmniej pół godziny. .
Potem dość dokładnie odciskam. Marchew i ziemniaki ścieram na małych oczkach. Wszystko razem do miski, jaja, majeranek, czosnek i mąka. Zadaniem tej ostatniej jest głównie absorbcja wody, bo warzywa choć odciśnięte, pocą się wciąż straszliwie, a smażenie cieknącej masy grozi pryskaniem i rozwalaniem się placków.
Tip smażeniowy - nie tylko plackowy. Patelnia powinna być solidnie rozgrzana zanim znajdzie się na niej tłuszcz. Jeśli leje się na zimną patelnię i dopiero podgrzewa - olej odbiera ciepło - robi się gorący, ale patelnia jest niedogrzana i placki - zwłaszcza ta pierwsza partia - nie przysmażają się tak dobrze jakby mogły.
Smażenie na niewielkiej ilości oleju, do chruptającego zezłocenia. Chwila na papierowym ręczniku żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do tego jakiś sos czosnkowy, albo takie tzatzyki i jest przewspaniale.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik