MENU...
Facebook

Łosoś pieczony na ziemniakach

Łosoś pieczony na ziemniakach
Rybka z pieca. Łososik jurajski. Polski wynalazek! Serio. Goście wzięli łososia antlatyckiego i go rozmnażają w wodzie mineralnej w zachodniopomorskim. Trzy razy zdrowszy od klasycznego łososia i połowę tańszy. 

Nabyty w całości - niecały kilogram -  jako-tako zręcznie wyfiletowany, odrapany z łusek i pęsetą pozbawiony ości.

Ziemniaki pociachałem w plasterki, zalałem wrzątkiem podgotowałem je 3 minuty. Zapytacie - a po cóż to gotować, jak mają byc pieczone? Bo lepiej się przypiekają, pozostają pulchne i w ogóle są lepsze. Chwilkę podgotowałem też brokuła. 

Ziemniaki rozłożyłem na blasze, skropiłem oliwą, posoliłem i do piekarnika - 180 stopni - funkcja grill z termoobiegiem - 20 minut. Filety tylko pomaziałem oliwą, posoliłem i po rzeczonych 20 minutach usadowiłem na ziemniakach (skórą do góry) w obstawie brokułowej. 

Dla takiej ryby w tej temperaturze 10 minut to absolutny max... Będzie pachnąca, miękka i soczysta. Ona już nie żyje, nie trzeba mordować jej długim pieczeniem. 

I fajny myk na koniec. Bo po upieczeniu skóra z niej odlepia się gładziutko jak mokra tapeta i raczej się nie rwie. Można ją ściągnąć i minutę czy dwie podsmażyć na chrupko. W tym czasie na filety połozyć ciutkę masła, by topiąc się przenikało strukturę ryby czystą rozpustą. 

Generalinie nada się tu każda ryba, choć unikałbym jednak mrożonych - zwłaszcza z kategorii - "miruna filet mrożona luz". Tam jest tyle wody, że nawet po rozmrożeniu i osuszeniu - zrobi się ziemniaczano-rybna zupa :) Zasadniczo...

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę? Szukasz pomysłu na menu, które oczaruje gości? Jednocześnie nie masz ochoty na spędzenie wielu godzin w kuchni... 

Tutaj jest wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Pięć gotowych menu, które zaskoczą, zachwycą i umilą każde domowe przyjęcie. Bogate, nietuzinkowe i estetycznie podane pyszności doskonale wpiszą się w każdą rodzinną uroczystość czy spotkanie towarzyskie.

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne. 

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! Spróbuj! Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)