Dashi
To podstawa wielu japońskich zup, sosów czy tamago. Czysty, trzyskładnikowy bulion. Prosty, ale wymaga dość precyzyjnego przygotowania.
- wodę
- kawałek kombu (albo konbu - to ten sam suszony wodorost) ok 10x10 cm
- garść katsuobushi (płatki suszonego tuńczyka)
Kombu trzeba przepłukać, włożyć do garnka, zalać litrem zimnej wody i moczyć przez ok. pół godziny. Wodorost zrobi się taki maziaty - to dobrze. To wlasnie tam kryje się sporo- nazywanego piątym smakiem - umami.
Na kuchence włączyć minimalne grzanie i bardzo powoli zagotowywać. Jak tylko zaczną się pojawiać bąbelki (czyli blisko wrzenia) trzeba wyciągnąć kombu, dolać jeszcze szklankę zimnej wody i wsypać płatki.
Jak się zagotuje - ściągnąć garnek z gazu. Kiedy tuńczyk opadnie na dno - przecedzić - gotowe.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!